‘Mavi gözlü dev’ için kararname

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek yaptığı açıklamada, Nazım Hikmet’in Türk vatandaşlığından çıkarılmasıyla ilgili Bakanlar Kurulu kararının ortadan kaldırılması konusunun bugünkü Bakanlar kurulu toplantısında görüşüldüğünü belirterek şöyle devam etti:


”Eski Türk Ceza Kanunu’nun 141 ve 142. maddesine göre 25 Temmuz 1951’de Türk vatandaşlığından çıkarılmış olan Nazım Hikmet’in tekrar Türk vatandaşlığına dönmesine imkan veren bir Bakanlar Kurulu kararı bugün imzaya açılmış ve tamamlanmıştır. Böylece uzunca bir zamandan beri Türkiye’de tartışma konusu olan bu konu da ümit ediyoruz ki gündemden düşmüş olacaktır. Doğru bir iş yapmış olduğumuzu düşünüyoruz. Esasen Türk vatandaşlığından çıkarılmasını gerektirecek yasa maddeleri geçmiş dönemlerde ortadan kaldırılmıştır. Kaldı ki 2002 yılı bütün dünyada UNESCO tarafından Nazım Hikmet yılı ilan edilmiştir. Tüm dünya edebiyat çevrelerinde Nazım Hikmet takdir gören, saygı duyulan bir isim olması asabiyle artık gereği, anlamı kalmamış, hukuki dayanakları kalmamış bu kararın da ortadan kaldırılması gerekmekteydi. Dolayısıyla 1951’de alınmış olan bu karar, bugün Bakanlar Kurulu kararıyla ortadan kaldırılmış bulunmaktadır.”


“MANEVİ BORCUMUZU YERİNE GETİRDİK”


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ”neredeyse son 20 yıl içerisinde Nazım Hikmet’in vatandaşlığını iade edecek hukuki düzenlemenin yolunun açıldığını, ama şimdiye kadar bunun yapılmadığını” belirterek, ‘Sayın Başbakan’ın kararlılığı ve Bakanlar Kurulu üyelerinin tam bir görüş birliğiyle, bu insani ve manevi borcumuzu yerine getirdik” dedi.


Günay, Türk edebiyatının önemli isimlerinden Nazım Hikmet’in tekrar Türk vatandaşlığına dönmesine imkan veren Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, zamanlaması konusunda Sayın Başbakan etkili ve kararlı olduğunu belirterek şöyle devam etti:


“Şeb-i Aruz törenlerinden gelirken, 17 Aralık’ta Konya’dan gelirken, sanırım o manevi atmosferin de etkisiyle, ‘Nazım Hikmet ile ilgili sorunu da çözelim’ dedi. Ben de bu konudaki çalışmamızın hazır olduğunu söyledim. İçişleri Bakanlığı ile de temas etmemiz gerekiyordu, çünkü daha önce yapılan tasarruf İçişleri Bakanlığını da ilgilendirdiği için. Biz, gerekçemizi hazırladık. İçişleri Bakanlığı içini olgunlaştırdı ve bugün Bakanlar Kurulunda oy birliğiyle imzalandı ve çıktı.”


Kültür ve Turizm Bakanı Günay Nazım Hikmet’in mezarının Türkiye’ye getirilmesi ile ilgili olarak da “Anadolu’da bir çınar ağacının altına gömülmek gibi bir vasiyeti var. Biz, bu vasiyetin gereğini de yerine getirmeye tam kararlılıkla hazırız. Ama benim şimdiye kadar temaslarımdan ailenin, ki bu konuda tek yetkili kişi oğlu Mehmet Nazım Bey’dir, istekli olmadığını biliyorum. Ailenin istemesi ve ilgili ülkeyle mutabık kalınması halinde biz bu vasiyeti yerine getirmeye hazırız” dedi.
 

1071890cookie-check‘Mavi gözlü dev’ için kararname

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.