MAYIS KİTAPLARI*…

Vatikan Batıdan Gelen Tehlike/Hulki Cevizoğlu
Ceviz Kabuğu Yayınları/Siyaset İnceleme /109 sayfa

Kitap Türk televizyonlarında yayınlanan Ceviz Kabuğu adlı tartışma programları serisinin Vatikan konulu programının bire bir dökümüne dayanıyor.Konuklar araştırmacı Aytunç Altındal, Vatikan İstanbul Temsilcisi/Katolik Ruhani Reisler Kurulu Sözcüsü Georges Marovitch ve Caritas Türkiye Genel Koordinatörü Sleiman Saikalı.

Programda –kitapta- yanıt aranan sorular Hulki Cevizoğlu’nun kendi ifadesiyle şunlar;

”Vatikan, Hristiyan olmayan ülkelerde ateizmi yaygınlaştırıp gizli bir misyonerlik politikası ya da Müslümanları Hrıstiyanlaştırma projesi uyguluyor mu? Gül ve Haç örgütünün ülkemizdeki faaliyetleri, sivil toplu örgütlerinin arkasındaki istihbarat örgütleri ve Vatikan’ın örgütlediği ‘dinlerarası diyalog’ faaliyetlerinin kapsamı?”

Kılıç Ali’nin Anıları/Derleyen:Hulusi Turgut
İş Bankası Kültür Yay./Tarih Anı /794 sayfa

“Ben, sözünü edeceğim olayları tarihtir diye anlatmayacağım.Bu gelecek nesillerin işidir.Benim yazdıklarım tarih gerçeklerini aydınlatacak bir kaynak olursa ne mutlu bana.”

Osmanlı Devleti son dönem ile Türkiye Cumhuriyeti kuruluş dönemine birinci elden tanıklık edenlerin anılarını yazması Türkiye’de örnekleri sık görülen bir durum değil.Bu nedenle yaşamı boyunca Atatürk’ün en güvendiği silah ve çalışma arkadaşlarından biri olmuş Emrullahzade Asaf’ın –Atatürk’ün verdiği isimle Kılıç Ali- anılarının sonunda yayınlanabilmiş olması bu kitabı değeri ölçülemez bir kaynak haline getiriyor.

Futbolun Psikiyatrisi / Kaan Arslanoğlu
İthaki Yay. / Tarih Toplum Kuram Dizisi / 478 sayfa

Kaan Arslanoğlu yıllarca yaptığı spor hekimliğinin üzerine psikiyatride uzmanlığı eklemiş.Üzerine çok sınırlı kaynak bulunabilen “Spor Psikolojisi ve Psikiyatrisi” alt başlıklı bu kitap kendi alanında önemli bir boşluğu dolduruyor.

Kitap sadece sporcu psikiyatrisini değil, aynı zamanda spor izleyiciliği ve taraftarlık psikolojisine de ele almış.Kadın ve Spor başlıklı bölümün içinde “Sporda Feminist Eleştiri” adlı bir bölüm olması kitabın bu alandaki diğer kitaplardan önemli bir farkı olmasını da sağlıyor.

Türkiye’de Modernleşme ve Ulusal Kimlik/Editörler:Sibel Bozdoğan/Reşat Kasaba
Tarih Vakfı / Tarih İnceleme / 222 sayfa

Sözkonusu derleme yeni basılmadı ancak uzun süredir baskısı tükenmişti.

Mart 2005’te 3.baskısının yapılması varolan gündemle çakıştığı için bu kitabı seçtik.Disiplinler arası makalelerin bir araya getirildiği bu derleme toplumbilimlerinden, kültürel çalışmalardan, oradan mimarlık tarihi ve müzik alanlarından Türkiye’de modernleşme serüvenine bakan makalelerden oluşuyor.

Eğer Türk modernleşmesinin görülmedik bir başarı öyküsü olmayabileceğini de tartışmaya hazırsanız, bulunmaz bir kaynak.

Depresyon Atlası / Andrew Solomon
Okuyanus Yay. / Psikiyatri / 577 sayfa

“Depresyon Hakkında Merak Ettiğiniz Herşey” üst başlığıyla sunulan kitap gerçekten de bu başlığı hak edecek bir içerik sunuyor.

Kitabı ilginç kılan sadece depresyonun tüm tarihsel ve politik süreçleriyle incelenmesi değil.

Bir psikiyatrist olan yazarın kendisinin de uzun ve ağır bir depresyon tedavisi görmesi.Bu nedenle yazar sadece bilimsel bir yaklaşımla değil öznel ve duygusal bir bakışı da barındırıyor yaklaşımında. Görülme ve yaşanma sıklığı giderek artan bir konu ve etkileyici bir anlatım.

______________________

* Bu sayfaya Mayıs ayı boyunca yeni çıkacak kitaplar eklenecektir…

1104970cookie-checkMAYIS KİTAPLARI*…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.