Mayına karşı Husky

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, bir soru önergesine verdiği yanıtta, mayınları tespit edecek sistem için alım çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Milliyet gazetesinde yer alan habere göre; proje kapsamında TSK’nın, 50 zırhlı araca “Husky Visor 2500” isimli monteli mayın tespit sistemi satın alacağı öğrenildi. Toplam 115 milyon dolara mal olması beklenen sistemlerin, Güneydoğu’daki birliklere tahsis edilmesi bekleniyor.

Sistem, toprağın 1.8 metre altına döşenen mayın, TNT benzeri tüm patlayıcıları anında saptama özelliğine sahip.

Husky Visor 2500 adlı mayın tespit sistemi ilk kez Türk Ordusu’nun envanterine girecek. GPR sistemli mayın tespit sistemi toprak altı ve çevresine tuzaklanan mayın ve her türlü patlayıcı maddeyi uydudan üç boyutlu görüntüleyerek imha edebiliyor.

Araca istenirse saniyede 72 mermi atabilen M-134 makineli tüfek monte edilebiliyor. Bu özelliği ile mayın aracı bir anda Cobra gibi muharebe aracına dönüşebiliyor. Sistem, toprak altına tuzaklanmış her çeşit patlayıcıyı anında tespit ediyor. 14 kilometre hızla giden zırhlı aracın önünde, her biri 80 cm genişliğinde 4 adet toprak altı görüntüleme radarı, altında ise 3.2 metre genişliğinde metal dedektör yer alıyor.

Araçtaki GPR radarı 500 megahertz ile 15 cigahertz arasında toprak altına sinyal gönderiyor. Zemine dönen sinyalleri geri alan sistem kendi yazılımında bunları değerlendiriyor ve toprak katmanları arasındaki farklılıkları tespit ediyor.

Toprağın 1.8 metre altına döşenen mayın, TNT ve benzeri tüm patlayıcıları anında saptıyor. Yol ve araziye döşenen mayın/patlayıcıları tespit eden sistem bölgeyi boyama kitleri (jetleri) ile işaretliyor ve uyarı veriyor. Arkadan gelen bomba imha timine uydudan patlayıcının koordinatı bildiriyor.

Gerektiğinde “robotik” kolu ile toprak altına gömülmüş patlayıcıları imha ediyor. Zırhlı araç antitank mayınına bassa bile hasar görmüyor.

1351770cookie-checkMayına karşı Husky

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.