MB Başkanı: Proaktif bir tutumdayız

Ak Yatırım tarafından Londra’da düzenlenen konferansa katılan  Yılmaz, yabancı gazeteci, bankacı ve yatırımcıların sorularını yanıtladı.


Faiz oranlarının daha da yükseltilebileceğine yönelik bir endişe bulunduğunun hatırlatılması üzerine, gerekirse oranları daha fazla yükseltmekten çekinmeyecekleri yanıtını veren Durmuş Yılmaz, bu yönde adım atmaya hazır olduklarını ifade etti.


Yabancı bir gazetecinin ”Kredibilite sahibi olmak için piyasa hareketlerinden önce tedbir almanız gerekmez mi?” şeklindeki sorusu üzerine Yılmaz, ”Kredibilite kazanmak açısından önceden tedbir almanın gereğine inanıyorum, bizim yaptığımız da tam budur. Bu çercevede faizleri arttırdık, piyasaların nasıl tepki verdiğini görmeyi istedik. Eğer yeni bir attırma gerekirse, biz de politikalarımızı buna göre ayarlayacağız, daha önce yaptığımız da budur” dedi.


Yılmaz gayet proaktif bir tutum içinde olduklarını vurguladı.


Döviz fiyatlarındaki yükselişe, iç politik sorunların da neden olup olmadığını soran ve ”daha süratli şekilde müdahale etmeniz gerekmez miydi?” sorusuna Yılmaz, ”Biz siyasi sorunları çözemeyiz. (Bunlar bizi etkilemez) diyemeyiz. Onlar orada duruyor, Bizi de etkiliyor, biz de ona göre hareket ederiz. Zaten bunlar bizim veri setimiz içinde var” şeklinde konuştu.


PİYASALARA MÜDAHALE


Dövizdeki yükseliş hükümetin aldığı tedbirlere karşın devam etmesi üzerine Merkez Bankası dün dolara müdahale etti. Dolar 1,71 YTL olunca Banka piyasada dolar satışına başladı. Dolar, müdahalenin ardından 1,68 YTL’ye çekilse de gelen yoğun talep nedeniyle tekrar yükseldi.


Piyasanın ateşi yurtdışı gelişmelerin baskısı nedeniyle düşürülememesi, ve hükümetin, dalgalanmanın önüne geçmek için açıkladığı 9 maddelik kararlarının piyasa üzerinde bugün de etkisinin olması Merkez’i devreye soktu. Merkez Bankası, döviz piyasasına 10 gün aradan sonra “doğrudan satım” yönünde müdahalede bulundu.


Serbest piyasada, dolar güne 1,6900, Euro 2,1200 YTL’den başladı. Dolar kısa süre içinde gelen taleple 1,7125 YTL’yi görünce müdahale geldi; kurlarda gevşeme yaşandı. Ama gelen yoğun talep nedeniyle döviz tekrar yükselişe geçti. Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında fiyat, alışta en düşük 1,6940 YTL, en yüksek 1,6995 YTL, satışta en düşük 1,7010 YTL, en yüksek 1,7095 YTL olarak belirlendi.

1031310cookie-checkMB Başkanı: Proaktif bir tutumdayız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.