‘Mübarek hasta’ diyen gazeteciye 6 ay

1 Kasım’dan bu yana devam eden yargılama sürecinde, kefalet ile serbest bırakılmış olan Eissan, son duruşmada tutuklanarak cezaevine gönderildi. Gazeteci “hapis kararı”na 10 gün içinde itiraz edebilecek…

Mübarek’in “ciddi bir şekilde hasta olduğu” söylentilerini dikkate alan Al-Dostour Gazetesi, konuyla ilgili haberini Ağustos 2007 de yayınlamıştı. Haber, halk arasında tepkilere yol açarken, cumhurbaşkanının hiç beklenmeyen bir anda, kamuoyu önüne çıkmasına da neden olmuştu.

Haberin yayınlanmasının ardından, kısa bir süre sonra, gazete editörü Eissa “devlete karşı suç işlediği” iddiasıyla gözaltına alınmıştı.

Eylül 2007 yılından bu yana, Mısır Adalet Bakanı’nın uygulamaları ya da Cumhurbaskanı Mübarek’in sağlık durumuyla ilgili haberler yayınladıkları için, yaklaşık 7 gazeteciye 2’şer yıllık cezalar verilmişti. Al-Dostour Gazetesi Editörü Eissa da bugüne değin tutuklanmış olan dördüncü  editör oldu. Karar, Mısır medya camiasında ve insan hakları dernekleri arasında büyük tepkilere yol açtı.

GAZETECİYE DİĞER SUÇLAMALAR

Yargılama süresinde, Eissa’ya karşı yapılan suçlamalardan biri de Al-Dostour Gazetesi’nin, “Yabancı yatırımcıların, Kahire Borsası’ndan 350 milyon dolara yakın bir miktarı geri çektiğine dair” bir haberi yayınlaması olarak gösterildi.

Konuyla ilgilidavada savcılık iddialarına, Mısır Merkez Bankası Başkan Yardımcısı ve Kahire-İskenderiye Borsa’sı Başkanı, şahitlik etti.

Oturum yargıcı Sherif Kamel, “Haber doğruluğunun, gazete tarafından araştırılıp – araştırılmamasının, konuyla ilgili bir önem taşımadığını, Eissa’nın, haberi yayınlamasıyla, halk arasında paniğe yolaçtığını, dolayısıyla editörün, tehlikeli bir suç işlediğini” söyledi.

Kahire dışında, Al-Tagammu Al-Khames Yargı Kompleksi’nde gerçekleştirilen mahkemede, kararın açıklanması sırasında, mahkeme binası, bir düzineden fazla zırhlı polis aracı ve göstericilerle çevrelendi.

1169500cookie-check‘Mübarek hasta’ diyen gazeteciye 6 ay

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.