Mübarek, meğer ne gemiymiş!

AÇIK GAZETE’de geçtiğimiz seneden bu yana yapılan haberlerimizde yer aldığı gibi Lyubov Orlava gemisi liman-gümrük-icraa ve mahkeme sorunları yüzünden Rus sahiplerince Kanada sahilinde terk edilmiş, önce Kaptan dahil olmak üzere 34 kişilik mürettebatı gemide mahsur kalmıştı. Rus mürettebat nihayetinde canlarını kurtarıp ancak maaşlarını alamadan Rusya’ya geri döndü, fakat vergi ve kamu alacakları sorunu yüzünden tekne Kanada tarafından müsaadere altına alınmıştı.

Daha sonra, geminin bağlı bulunduğu limandan henüz anlaşılamıyan bir biçimde serbest bırakıldığı, teknenin halat attığı öğrenildi. Bu haberler AÇIK GAZETE’de yer aldı. Lyubov Orlava gemisinin Rus armatörü mahkemede hakkını aramaya devam ederken, karşıt taraf görünen Kanada ve hatta ABD hükümetleri de liman haklarını aramak üzere hakim karşısına çıkmıştı. Sonrasında bir süre derin sessizliğe bürünen bu haber, geçtiğimiz günlerde İrlanda Sahil Koruma Dairesi tarafından yapılmış bir açıklamayla tekrar gündeme geldi.

Atlantik Okyanusu’nda başıboş kalmış, bir talih eseri dalgalara karşılık hâlen batmamış bulunan tekne, nihayet yüze yüze İrlanda sahillerine kadar gelmiş, dayanmıştı. Şu sıralarda İrlanda adasına 50 mil kadar açıkta bulunan gemi uzaktan müşahade altında tutuluyor. İrlandalı yetkililer tekneyi salimen karaya bağlamayı düşünüyor, ancak gemide salgın hastalık taşıyan farelerin olduğu iddiasıyla şimdilik buna yanaşmıyor.

Baştan sona gizem içeren bu gemiye ait hikâyenin nerede sonlanacağı şimdilik bilinemiyor, zira iki yıla yakın süredir gemi açık denizde salınıp duruyor. Gemide olduğu kabul edilen farelerin ise nasıl beslendiği, nasıl hayatta kaldığı bir başka muamma olarak ortada bulunuyor.

Bu arada İngiliz deniz komandolarından oluşan bir askerî ekibin gemiye özel tasarlanmış kıyafet ve ekipmanla girip durumu ortaya çıkartması söz konusu olunca tekrar dikkatler buraya çevrildi. Yugoslavya Devleti zamanlarında, bundan 40 yıl evvel Adriyatik tersanelerinde inşa edilip Rus bandırası çekilmiş gemi İrlanda sahillerine vurmadan içine İngilizler girecek mi, girmeyecek mi, işte şimdilik ne olacağı merak edilen sorunun karşılığı bu biçimde görülüyor.

İLGİLİ HABERLER

https://acikgazete.com/editorden/2013/02/05/fareler-bu-kez-gemiyi-terk-etmedi.htm?aid=50174
– https://acikgazete.com/editorden/2012/01/21/iki-yil-liman-tatili-bitti.htm?aid=45169

1555410cookie-checkMübarek, meğer ne gemiymiş!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.