Mübarek’e karşı öğrenciler de yürüdü

Mısır’da bu kez de binlerce üniversite öğrencisi demokratik açılım ve siyasi reformlar talebiyle üniveristelerde gösteriler yaptı. El Azhar Üniversitesi’nden yaklaşık dört bin öğrenci ellerinde Kur’anlarla yürüdüğü bildirildi. Öğrenciler siyasi taleplerin yanısıra özlük haklarını da dile getirdiler.

Mısır’da güvenlik güçlerinin her zaman olduğu gibi hoşgörü göstermediği gösteriler sonrasında “yasadışı” Müslüman Kardeşler operasyonu sonrasında yüzlerce kişi Müslüman Kardeşler üyesi olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

Mısır’da Müslüman Kardeşler’in yanısıra sol gruplar, islami hareketler, Nasırcılar ve liberalleri çatısında toplamyı başaran Kefaya grubu muhalefetin başını çekiyor…

ABD DEĞİŞİM İSTİYOR

ABD Mısır’daki demokratik açılımı teşvik ediyor. Bu bağlamda Hüsnü Mübarek Mısır parlamentosundan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde her zaman olduğu gibi kendisini tek aday göstermek yerine çoklu adaylık sistemine geçilmesini istemişti. Parlamento Mübarek’in partisi Ulusal Demokratik Parti’nin baskın çoğunluğunda.

Mısır’da Mübarek’e karşı reformist adaylar arasındaki feminist Dr Nawal El Saadawi’ye karşı ülkenin islami otoritesi ‘kadının adaylığı caiz değildir’ diye fetva vermişti.

ARAP DÜNYASI RAPORU

Öte yandan 3’ncü Arap Gelişim Raporu (Arab Human Development Report – AHDR) dün (salı) yayınlandı. ABD, Mıısır ve diğer arap ülke aydınlarınca hazırlanan raporda 2003 Ekim ayından günümüze Arap dünyasında demokratik açılımlar korusunda bir gelişme sağlanmadığı belirtildi. Raporda atılan adımların çok basit demokratik haklardan öteye gidemediği ve baskıcı rejimlerin değişimini hedeflemediği yer aldı.

İLGİLİ HABERLER:

– Mübarek’e karşı ‘feminist aday’a fetva

– Mısır’da Mübarek’e protesto

1102680cookie-checkMübarek’e karşı öğrenciler de yürüdü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.