Mübarek’in son direnişi…

Mısır’daki halk ayaklanması birinci haftasını doldururken Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek de kontolü yeniden sağlamak için manevralar yapıyor. Eylemlere sert müdahale ederek ölümlee neen olan, olayların büyümesi nedeniyle sokakları orduya bırakan polis, Mübarek’in emriyle sokaklara geri dönmeye hazırlanıyor.

Mübarek ayrıca dün akşam hükümeti kurmakla görevlendirdiği Ahmet Şefik’e siyasi partilerle diyalog içinde anayasa ve yasama reformları yapma talimatı verdi. Bunun yanı sıra Mübarek, işsizliği azaltmak için ekonomik önlemler alınmasını istedi.

Hükümet karşıtı göstericilerse Hüsnü Müarek gitmeden eylemlerine son vermemekte kararlı. Sokağa çıkma yasağı genişletilmesine karşın dün gece Kahire’nin merkezindeki Tahrir Meydanından ayrılmayıp burada kamp kuran göstericiler bugün için genel grev çağrısında bulundular.

Mübarek’in 30 yıllık yönetimine karşı gösteriler yedinci gününe girerken, protestocular yarın için de “milyonların protestosu” eylemi için çağrıyaptılar.

Protestocular Mübarek gitmeden meydanlardan ayrılmama yemini ederken, ülkede tüm işaretlerin, protestocuların yalnızca Mübarek’in gitmesi halinde yatışacağını gösterdiği belirtiliyor.

Protestocular ordunun da “Mübarek ile Mısır arasında tercih yapması” gerektiğini kaydediyorlar. Gösteriler yedinci gününe girerken protestocuların evlerine dönmeyi reddetmesi, ordununsa göstericilerin üzerine gitmemesiyle bir “pata” durumunun ortaya çıktığı ifade ediliyor.

BARADEY: DEĞİŞİM YAKIN
Dün akşam Tahrir Meydanında protestoculara hitap eden muhalif lider Muhammed El Baradey, vatandaşlara “değişimin yakında geldiği” müjdesini verdi.

Mısırlılar İskenderiye, Mensure, Demanhur ve Suveyş kentlerinde de sokaklara döküldüler. Polisin dün ortalıkta görünmemesi protestolarda kayıplara yol açmazken, yağma olayları devam etti. İçişleri Bakanı bunun üzerine dün polisin sokağa geri döneceğini açıkladı.

Protestolar ülke ekonomisine de zarar vermeye devam ediyor. Işyerlerinin kapanmasının yanı sıra birçok ülke vatandaşlarına, turizmin ekonomi için hayati bir sektör olduğu Mısır’a gitmemesini tavsiye etti. Turizm, Mısır’ın gayri safi milli hasılasının yüzde 5 ile 6’sını oluşturuyor.

Bu arada Japon otomobil firması Nissan, Mısır’daki fabrikasında üretimi bir haftalığına durdurdu.

1278680cookie-checkMübarek’in son direnişi…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.