McDonalds davası AİHM’de

Helen Steel (39) ve David Morris (50), 1986’da, dağıttıkları el ilanları ile McDonalds’a iftirada bulundukları gerekçesiyle yargılanıp hüküm giymişlerdi. Steel ve Morris bu dava sırasında İngiliz hükümetinin iftirayı düzenleyen yasalarının, kendilerine hukuki ve mali yardım verilmesini engellediğini böylece, adil yargılanamadıklarını savunuyorlardı.


Her ikisi de dava sırasında işsiz olan Morris ve Steel, avukat tutacak paraları olmadığı gerekçesiyle mahkemede kendi kendilerini savunmuşlardı. AİHM bugün, bu yargılamanın adil olup olmadığı konusunda hüküm verecek. Çevreci ikili İngiltere’nin kendilerini haksız cezalandırdıklarını ve bu hükümle ifade özgürlüklerinin de kısıtlandığını savunuyorlar.


YÜZLERCE DURUŞMA


Morris ve Steel, 1986’da, sokaklarda “Mc Donalds’ın ne sorunu var?” başlıklı altı sayfalık broşürler dağıtmışlardı. McDonalds’ı hedef alan suçlamalar içeren broşürler, London Greenpeace adlı, uluslararası Greenpeace kuruluşuyla bağlantısı olmayan bir grup tarafından hazırlanmış ve her iki davalı da broşürün hazırlanmasında görev almamıştı.


Bununla birlikte, 1990-1997 arasında 314 duruşma süren dava sonunda, İngiliz Yüksek Mahkemesi, McDonalds’a iftirada bulunulduğuna hükmederek şirkete 60 bin sterlin tamzinat ödenmesini kararlaştırdı. Bu rakam daha sonra, temyiz başvurusu sonucu 40 bin sterline indirildi.


McDONALDS’IN SUÇLARI
Bununla birlikte broşürde yer alan, McDonalds’ın çalışanlarına düşük ücret ödediği, bazı hayvanlara kötü muamelede bulunulduğu ve reklam kampanyalarında çocukların kullanıldığı gibi suçlamalar yerinde bulundu.


Davanın, McDonalds’a 10 milyon sterline mal olduğu düşünülüyor ve bu süreç, “tarihin en büyük halkla ilişkiler felaketi” olarak niteleniyor.


AİHM’in bugünkü kararının, İngiltere’nin en uzun süren hukuki mücadelesine nokta koyması umuluyor.

778220cookie-checkMcDonalds davası AİHM’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.