Meşal: İsrail’i asla tanımayacağız

Gazze Şeridi’ni ilk kez ziyaret eden Hamas’ın siyasi lideri Meşal, “Irmaktan denize, güneyden kuzeye kadar, Filistin bizimdir. Topraklarımızın bir santiminden bile ödün verilmeyecek. İsrail işgalinin meşru olduğunu asla kabul etmeyeceğiz. Ne kadar uzun zaman alırsa alsın, İsrail’in meşru bir tarafı olmayacak.” dedi.

Gazze’nin batısındaki el Katiba tesislerinde toplanan on binlere konuşurken, sert ifadeler kullanan Meşal, İsrail’de tutuklu olan Filistinlileri kurtarma sözü de verdi ve İslamcı militanların, pazarlık amacıyla kullanmak üzere, İsrail askerlerini kaçırma yoluna başvurabileceklerini söyledi.

İsrail, 2006 yılında Filistin militanlarınca kaçırılan ve 5 yıldır Gazze’de saklanan İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılması karşılığında kendi hapishanelerindeki 1027 Filistinliyi salıvermişti.

Filistinlilerin bütünleşmesiHalid Meşal, Hamas hareketinin, Filistin Kurtuluş Örgütü’ne, “Filistin birliğinin simgesi ve tüm Filistin halkının danışma noktası olarak baktığını” da söyledi.

Hamas’ın siyasi lideri, “Danışma noktamız FKÖ’dür ve örgütün birlik içinde olmasını istiyoruz.” dedi. Hamas, FKÖ çatısı altında yer almıyor.

Halid Meşal’in bu sözleri, Hamas’ın FKÖ ile bütünleşme ve Filistin saflarını güçlendirme amacının yansıması olarak görüldü.

Batı Şeria’da doğmuş olan ama yaşamının çoğunu sürgünde geçiren Halid Meşal, bugünkü mitinge katılmak için 24 saat önce Gazze’ye ayak basmıştı.

Gazze’deki BBC muhabiri Yolande Knell, bugünkü mitingle, geçen 25 yıl ardından, Hamas’ın artık kabul edilmesi gereken bir güç olduğu mesajının verilmek istendiğini aktarıyor.

BBC muhabiri, Gazze Şeridi’nde destek gören Hamas’ın, Arap Baharı’yla yeni İslamcı hükümetlerin iş başına getirilmesi ardından, bölgedeki siyasi etkisinin de arttığına inandığını kaydediyor.

Gazze’deki mitingin ortasında Hamas militanlarınca geçen ay Kudüs ve Tel Aviv’e atılan roketlerden birinin dev boyutlardaki maketi yer alıyor. Roket maketinin üzerinde “Made in Gaza” yazısı görülüyor.

İsrail ile Gazze’deki militanlar arasında 8 gün boyunca süren çatışmalarda 170 dolayında Filistinli ve 6 İsrailli ölmüştü. Hamas, bugünkü açık hava toplantısını, zafer mitingi olarak niteliyor.

1366110cookie-checkMeşal: İsrail’i asla tanımayacağız

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.