MEB’den misilleme: Din öğretmenlerine yeni görev

Milli Eğitim Bakanlığı, “Değerler” alanındaki derslerin tümüne Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin girmesine olanak sağlayan bir değişikliğe imza attı

İlahiyat Fakültesi mezunlarının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni olarak atanmasına olanak sağlayan düzenlemeyi Danıştay’ın kararlı tutumu ile yürürlükten kaldırmak zorunda kalan Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) öğretmenlik alanlarına, atama ve ders okutma esaslarına ilişkin yaptığı değişiklik Kasım ayı Tebliğler Dergisi’nde yayımlandı.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alan dersleriyle ilgili yeni düzenlemeleri içeren değişiklikle, “Değerler” alanındaki derslerin tümüne Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin girmesinin önü açıldı. Yeni Yönetmelikle ayrıca Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe ve Tarih öğretmenlerinin girdiği “Osmanlı Türkçesi” dersine İlahiyat Fakültesi, Uluslararası İslam ve Din Bilimleri ve Dini İlimler Fakültesi ile İslami İlimler Fakültesi mezunlarının girmesine olanak sağlandı.

Osmanlı Türkçesi de ilahiyatçılara emanet
MEB’in, Diyanet İşleri Başkanlığı’yla imzaladığı protokol çerçevesinde 2017-2018 eğitim yılı başında tanıttığı ve tüm derslerin içinde konu olarak yer verdiği ‘Değerler Eğitimi’ derslerinin tümüne Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin girmesinin önü açıldı. MEB’in tartışmalı müfredatında İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinden Fen Bilgisi dersine, Müzik dersinden Matematik dersine kadar 15 temel ders içine yerleştirdiği ‘Değerler Eğitimi’ne yönelik yapılan değişiklik Tebliğler Dergisi’nde yayımlanması ardından uygulamaya sokuldu. Uygulamanın, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmen atamaları bölümünden İlahiyat Fakültesi’nin çıkarılmasına karşın hayata geçirilmesi dikkat çekti.

Öğrencilerin, “İyi insan ve iyi vatandaş” olmalarını sağlamak ile “Kültürel devamlılığı sağlamak” gerekçesiyle müfredata yerleştirilen ‘Değerler Eğitimi’ni Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerine emanet eden MEB, Osmanlı Türkçesi derslerine de İlahiyat Fakültesi, Uluslararası İslam ve Din Bilimleri ve Dini İlimler Fakültesi ile İslami İlimler Fakültesi mezunlarının girmesine olanak sağladı. MEB’in, “Öğretmenlik alanları, atama ve ders okutma esasları” çizelgesinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin okutacağı dersler arasında “Osmanlı Türkçesi” ve “Değerler alanındaki dersler” sıralandı. MEB böylece, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri ve Türkçe öğretmenlerinin yanı sıra değiştirilen üniversite sınav sistemiyle göz ardı edilen Tarih öğretmenlerinin girdiği Osmanlı Türkçesi derslerini de din öğretmenlerine emanet etti.

‘Osmanlıca adı altında din eğitimi’

MEB’in, “Ecdadımızın büyük kültür birikiminin yazıldığı alfabenin incelenmesi ve değerlendirilmesi hedeflenmektedir” ifadeleriyle savunduğu Osmanlı Türkçesi dersleri ilk kez 2016-2017 eğitim-öğretim yılında okullara girdi. Eğitim uzmanlarının, “Osmanlıca adı altında dini eğitim verilmek isteniyor” gerekçesiyle karşı çıktığı dersin, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında din öğretmenlerine verilmesi dikkat çekti. Mustafa Mert Bildircin- Birgün

2139640cookie-checkMEB’den misilleme: Din öğretmenlerine yeni görev

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.