Meclise, ‘Türk ordusu eriyor, durdurun’ çağrısı!

CHP Antalya Milletvekili Arif Bulut, Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk davalarının ardından, 335 subay ve 886 astsubayın ordudan ayrıldığını belirterek, konuyla ilgili meclis araştırması açılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na önerge sundu. Bulut, önergesinde, ordudaki istifalar, erken emeklilik ve intiharların önüne geçilmesi için meclis araştırması yapılmasını talep etti.

CHP’Lİ BULUT, TSK İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

TSK bünyesinde son zamanlarda yaşanan istifaların nedenlerinin bütün boyutlarıyla araştırılarak alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla TBMM Başkanlığı’na bir önerge sunan CHP Antalya Milletvekili Arif Bulut, konuyla ilgili bir meclis araştırması açılmasını istedi.

3 AY İÇİNDE 335 SUBAY, 886 ASTSUBAY ORDUDAN AYRILDI

Ergenekon, Balyoz ve Askeri Casusluk davalarının ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde istifa ve erken emekliliğin arttığı yönünde iddialara değinen Bulut, önerge gerekçesinde 2013 yılının başından bu yana 335 subay ve 886 astsubay çeşitli nedenlerle ordudan ayrıldığının tespit edildiğini belirterek Genelkurmay Başkanlığı verilerine göre, Mart ayında 39 bin 303 subayın görev yaptığı TSK’da, Nisan ayına gelindiğinde muvazzaf subay sayısının 39 bin 155’e düştüğünü kaydetti.

ŞUBAT AYINDA 288 ASTSUBAY, 127 SUBAY ERKEN EMEKLİLİĞİNİ İSTEDİ

TSK’nın toplam mevcudunun 700 binin altına inerek, 681 bin 881’e düştüğüne dikkat çeken Bulut, TSK’da Nisan 2013 itibariyle 347 general ve amiralin görev yaptığını ancak Şubat 2013’te de 127 subay ve 288 astsubay erken emekliliğini isteyerek kurumla ilişiğini kestiğine işaret ettiği önerge gerekçesinde, şu ifadelere yer verdi:

50 BİN KİŞİLİK KADROYA SADECE 15 BİN KİŞİ BAŞVURDU

“Milli Savunma Bakanlığından alınan bilgilere göre, TSK’dan 1 Ocak 2009-21 Ocak 2012 tarihleri arasında kendi istekleriyle ayrılan toplam general, amiral, subay ve astsubay sayısının 13 bin 751 olduğu belirtildi. Rakamlara bakıldığında TSK’da uzman erbaş sorunu da vardır. 2009’da 67 bin olan uzman erbaş kadrosu, 2012’de 43 bine düşmüştür. 2013 yılı için açılan 50 bin kişilik kadroya sadece 15 bin kişi başvuruda bulunmuştur.

ENDİŞE, ÜRKEKLİK VE GÜVENSİZLİK DUYGUSU YARATILDI

TSK’da firar eden subaylar, intihar eden askerler, yaşanan yoğun tutuklamalar, sosyal ve ekonomik yönden yaşanan sıkıntılar ve terörle mücadelenin yaratmış olduğu sorunlar nedeniyle, görevinin başında olanların sadece moral değerlerine darbe vurulmamış, aynı zamanda onlar üzerinde endişe, ürkeklik, güvensizlik duyguları da yaratılmıştır. TSK’da yoğun olan ayrılma ve istifa taleplerinin nedenlerinin ve bundan sonra yaşanabilecek istifaların ve ayrılmaların önüne geçmek amacıyla ‘meclis araştırması’ açılması gerekli görülmektedir.”

1549590cookie-checkMeclise, ‘Türk ordusu eriyor, durdurun’ çağrısı!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.