Meclisteki oturum “açık” olacak

Başbakan Erdoğan, BM’deki etkinliklerin ardından New York’da 5. Avenue’da bir süre yürüdü. Daha sonra Rockefeller Center Cafe’de dinlenen Erdoğan, AA, NTV ve 24 Haber’in sorularını yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, ABD’ye yaptığı seyahate ilişkin demokratik açılım bağlamındaki eleştirilerine de yanıt veren Erdoğan, BM Genel Kurulu için bu ülkeye geldiklerini, Baykal’ın ”bunu saptırdığını” söyledi.

”Biz, buraya demokratik açılım için gelmedik. Buraya hesap vermeye gelmişiz gibi davranıyor, bu çok ayıp” diyen Erdoğan, şöyle konuştu:

”Samimiyetle bir şeyi tespit etmemiz lazım. Demokratik açılımı burada müzakereye açmak, tartışmak değil buraya gelişimizin nedeni. Buraya BM’nin 64. Genel Kurulu için geldik. Ana muhalefetin lideri bunu farklı yerlere kanalize ediyor. ‘ABD’deki durağa uğradı’ gibi çirkin bir yaklaşım ortaya koyuyor. Bu, bir defa Türkiye Cumhuriyeti devletine saygısızlıktır. Böyle bir saygısızlığı anlamakta ben zorlanıyorum. Bu Türkiye’ye zarar verir, fayda vermez. Böyle bir yakıştırmayı yapmak çok çirkin. Bir diğeri de ikinci derecede önemli olan G-20 zirvesi. Bu Pittsburgh’da olacak. G-20 zirvesinin gündemi herhalde demokratik açılım değil. Toplantının gündemi belli. O da dünyada baş gösteren küresel finans krizidir. Bunlar orada konuşulacak.”

Bu başlık altında yapılacak üçüncü zirve olduğunu anımsatan Erdoğan, bunu farklı yerlere çekmenin anlamsız olduğunu belirtti.

“AÇIK” OLACAK

Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili Meclis’te yapılacak oturumun ”açık mı” olacağı sorusuna da ”Tabii, tabii” diye yanıt verdi. Erdoğan, Baykal’ın yaklaşımını doğru bulmadığını, her seferinde aynı şeyi yaptığını ifade ederek, ülkenin ekonomi sorunu, Alevi sorunu, Ermeni konusu gibi alanlardaki sorunlarını çözmek için adım attıklarını belirtti.

ABD’deki temasları süresince Ermenistan Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ile bir temasının olup olmayacağı sorusu üzerine Erdoğan, bildiği kadarıyla Sarkisyan’ın gelmeyeceğini söyledi. Bu ülkenin yetkilileriyle burada bir temasın söz konusu olup olmadığı sorusu üzerine de Erdoğan, netleşen bir temas olmadığını belirtti.

Ermenistan ile Türkiye arasında paraflanan protokol konusuyla ilgili soruya da Erdoğan, bunun Türkiye’yi bağlayan bir konu olmadığını ifade ederek, ”Bu süreci bekleyelim. Daha parlamentoya gelecek” dedi.

Başbakan Erdoğan, bu yıl aralık ayında da Washington’a resmi bir ziyaret gerçekleştirmek için çalışmaların yapıldığını bildirdi.

Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de planlanan bir görüşmesinin bulunmadığını ancak talep gelmesi halinde görüşebileceğini bildirdi.

BÖLMEK KOLAY, ZOR OLAN BİR ARADA TUTMAK

New York Devlet Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Levin Enstitüsü’nde ”Medeniyetler İttifakı” konulu bir konuşma yaptı.

Konuşmasına, toplantıyı düzenleyenlere teşekkür ederek başlayan Başbakan Erdoğan, 2005 yılında İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile birlikte ”Medeniyetler İttifakı” (Mİ) girişimini başlattıklarını anımsattı. Şu anda 100’den fazla ülke ve uluslararası örgütün, ittifakın üyesi haline geldiğini anlatan Erdoğan, ittifak projesinin dünyada gördüğü bu yoğun ilginin diyalog noktasında çok ciddi bir ihtiyacın olduğuna işaret ettiğini belirtti.

Özellikle 11 Eylül saldırılarının ardından dünyayı daha fazla kutuplaşmaya sevk edecek bir söylemin hakim olduğunun görüldüğünü ifade eden Erdoğan, ”Şunu belirtmek isterim, ayrıştırmak, farklılaştırmak, bölmek, parçalamak, yıkmak kolay olandır. Zor olan ama aynı zamanda olması gereken evrensel ve insani olan, yapmaktır, inşa etmektir, bir arada tutmaktır” dedi.

Farklılıkları zenginlik olarak görmek ve o şekilde değerlendirmek gibi bir bakış açısını öne çıkarmak durumunda olduklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:

”Şurası da son derece önemli. Nefret gibi, öfke gibi ön yargı, aşağılama, horlama gibi yaklaşımlar radikal akımlara ve tabii ki teröre zemin hazırlıyorlar. Terör bugün en fazla dünyadaki ayrışmaları bir istismar amacı olarak kullanıyor. Terörün en çok nemalandığı yer bu ayrışmalardır.”

”EL ELE VERME ZAMANI”

Bunların başında da uluslararası ortamın yeni bir başlangıç yapılması için uygun olması gerektiğine işaret eden Erdoğan, ”müttefik ve dost” diye nitelendirdiği ABD’de Başkan Barack Obama’nın meseleye yaklaşımının, kültürel özelliklerine bakılmaksızın barışsever tüm toplumları kapsayıcı ve kucaklayıcı bir hamle yapması beklentisi içinde olanları umutlandırdığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

”Masaya oturmadan sorunların çözülmesi mümkün değildir. Zira işbirliği ancak diyalog yoluyla mümkündür. Önce açık fikirli olacağız, ön yargılı olmayacağız sonra diyalog yoluyla birbirimizi anlayacağız, tanıyacağız daha sonra da sorunlarımıza işbirliği yoluyla çözüm arayacağız. 20. yüzyıl insanlık tarihinin belki de en yıkıcı yüzyılı olmuştur. 21. yüzyılın da aynı akıbete uğramasını istemiyorsak, şimdi el ele verme zamanıdır. Uluslararası ortam da böyle bir işbirliği için müsaittir.”

BERDIMUHAMEDOV İLE GÖRÜŞTÜ

Erdoğan, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov ile görüştü.

The Plaza Otel’de gerçekleşen görüşmede, iki ülke ilişkileri, bölge ve enerji konularının gündeme geldiği öğrenildi. Görüşme basına kapalı gerçekleşti.

1219360cookie-checkMeclisteki oturum “açık” olacak

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.