Mehmet Baransu tutuklandı

Gazeteci Mehmet Baransu için karar verildi, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, gazeteci Mehmet Baransu’nun Kağıthane’deki evine gitti. Polis ekipleri, gazetecinin evinde CD ve belge araması yaptı.

Yaklaşık 12 saat süren aramanın ardından bazı belgelere el koyan ekipler, Mehmet Baransu’yu gözaltına aldı.

BELGELER ÇUVALLA GÖTÜRÜLDÜ

Balyoz soruşturmasında bir bavul belgeyle savcılığa giden Baransu’nun evinde el konulan belgeler bu kez çuvallarla emniyete götürüldü.

SAVCILIK İFADESİ ALINMADAN…

Mehmet Baransu’nun, emniyetteki işlemleri yaklaşık 6 saat sürdü.

İşlemlerinin ardından Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirilen Baransu, Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne getirildi.

Baransu, savcılık ifadesi alınmadan dosya üzerinden tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edildi.

Baransu, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” ve “Devletin güvenliğine, iç veya dış siyasal yararlarına ilişkin belgeleri yok etmek”, “Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken belgeleri temin etme”, “Devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri açıklama” suçlarından sevk edildiği İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliğince sorgulandı.

Suçlamaları reddeden Baransu, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

GENELKURMAY’DAN SUÇ DUYURUSU

Genelkurmay Başkanlığı Adli Müşavirliği, 27 Aralık 2013’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına yaptığı başvuruyla “emekli ve muvazzaf Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının yargılandığı Ergenekon ve Balyoz davalarında Türk Silahlı Kuvvetleri’ni hedef alacak şekilde sahtecilik yapıldığı ve suç delilleri üretildiği” iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu savcılarınca, dönemin özel yetkili savcılıkları tarafından yürütülen Ergenekon, Balyoz, Odatv ve Poyrazköy’de bulunan mühimmat soruşturmalarında hukuksuzluklar yapıldığı ve davalara dönüşen bu soruşturmalarda şüphelilere kumpas kurulduğu iddialarına yönelik ayrı ayrı soruşturmalar başlatılmıştı.

Bu kapsamda savcılıkça mağdur olduğunu iddia edenlerin ifadelerine başvurulmuş, ayrı yürütülen “Balyoz Planı” davasında yargılanan bazı sanıklara “kumpas” kurulduğu iddiasına ilişkin soruşturmada da emekli Orgenerallar Çetin Doğan ve Ergin Saygun, emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, emekli Koramiral Kadir Sağdıç ve emekli Albay Dursun Çiçek “müşteki” olarak ifade vermişti.

TUTUKLANAN İLK ŞÜPHELİ

Mehmet Baransu, bu soruşturmada ifadesi alınan ve tutuklanan ilk şüpheli oldu.

“Balyoz Planı” soruşturması başlamadan önce görev yaptığı gazetede,”1. Ordu Komutanlığı’nda darbe semineri düzenlendiği” haberlerini yapan Mehmet Baransu, bu haberlerine dayanak oluşturan söz konusu belgeleri bir bavul içinde 30 Ocak 2010’da dönemin özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğine teslim etmişti.

Başsavcıvekilliği de bunun üzerine, “Balyoz Planı” dava sürecini başlatan bir soruşturma başlatmıştı.

1446360cookie-checkMehmet Baransu tutuklandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.