Mehmet Ulusoy hayata veda etti

Ünlü tiyatro oyuncusu ve yönetmeni Mehmet Ulusoy, Paris Saint Joseph Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.Sanatçı 2001 yılından itibaren Devlet Tiyatroları kadrosunda sanat yaşamına devam ediyordu.Erasmus’un “Deliliğe Övgü” adlı eserinin uyarlaması üstüne çalışırken, akciğer kanseri teşhisiyle tedaviye başlayan ve “Benerci Kendini Niçin Öldürdü” oyununun nisan 2005 Paris turnesinde rahatsızlanıp hastaneye kaldırılan ünlü Ulusoy akciğer kanseri teşhisiyle tedavi gördüğü hastanede kalbine yenik düştü.

Ulusoy’un cenazesi 15 Haziran Çarşamba günü saat 10.00’da AKM’deki töreni müteakiben Şişli Camiindeki öğle namazından sonra Zincirlikuyu mezarlığına defnedilecek.

MEHMET ULUSOY KİMDİR

Rejisör ve oyuncu Mehmet Ulusoy 1942’de İstanbul’da doğdu. Tiyatroya Ayberk Çölok’un teşvikiyle ortaöğrenimini sürdürdüğü Galatasaray Lisesi’nin tiyatro koluyla başladı.
 Piccolo Teatro ve La Scala Operası’nda sergilenen yapımlarda Giorgio Strehler’in asistanlığını üstlendi.

1968’de İstanbul’a döndü ve “Devrim İçin Hareket Tiyatrosu’nu” kurdu. 3 yıl boyunca köylerde, meydanlarda ve grevde olan fabrikalarda sokak tiyatrosu yaptı.

1971’de Paris’e yerleşti.Burada Fransız, Türk ve diğer milletlerden oluşan oyuncularla birlikte “Özgürlük Tiyatrosu’nu” kurdu.

1972’de Gerard Philippe de Saint-Denis tiyatrosunda sahnelediği “Gelecekten Destanlar” adlı oyunla ilk yapımını gerçekleştirdi.

1975-76 senelerinde Sorbonne Üniversitesi’nde Tiyatro hocalığı yaptı. 

1976’dan günümüze kadar sahneye koyduğu , aralarında Macbeth, Benerci Kendini Niçin Öldürdü, Kibarlık Budalası’nın bulunduğu   22 oyun sayılabilir.

Sinemada da emek veren Ulusoy birçok filmde de rol aldı. Şehir Tiyatroları’nda 1998’de Kibarlık Budalası, 2001’de de Woyzeck adlı oyunları yönetti.

 

1108450cookie-checkMehmet Ulusoy hayata veda etti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.