Meksika bir sınava daha hazırlanıyor

Meksika’da 2 Temmuz seçimlerinde devlet başkanlığını 241 bin oyla kaybeden solcu lider Andres Manuel Lopez Obrador, Meksika’nin Ulusal Günü kabul edilen 15 Eylül’de “Özgürlük Çığlığı” adı altında düzenlenen ve geleneksel olarak cumhurbaşkanı tarafından yapılması gereken töreni ayni gün kendisinin de düzenleyeceğini söyledi.

1 Aralık 2006 tarihinde devlet başkanlığı görevini yeni seçilen Devlet Başkanı Felipe Calderon”a devredecek olan Vicente Fox’un bir devlet görevi olarak gündeminde yer alan törenin nasıl gerçekleşeceği merak konusu.

“Yaşanan bu siyasi kriz için bizi suçlayamazlar. Bu karmasayı kendileri yarattı. Şikeyi kendileri yapıyor, ardından da bizi sorumlu tutuyorlar” diyen Obrador’un Pazar günü yaptığı açıklamadan sonra Cuma sabahı Zocalo Meydani’nda bulunan tüm protesto çadırları kaldırılacak ve saat 12.00’den itibaren başlayan şenliklerin ardından saat 23.00 Fox ile eş zamanlı olarak Obrador, “Özgürlük Çiğliği”ni atacak, ardından şehrin merkezindeki 32 sokağa yeniden çadırlar kurulmaya başlanacak.

Yaklaşık 2 aydan beri Meksiko”nun yağmur sezonunda çadırlarda kalan PRD’lilerin sayısında ciddi bir düşüş olduğu gözleniyor. Normal şartlarda binlerce Meksikalının toplandığı meydanda, bu yıl 1 milyon kişinin toplanacağı bekleniyor. Aynı anda iki tören yapılacağı için çıkabilecek her türlü olayı önlemek üzere ciddi güvenlik önlemleri alınıyor.

ALTERNATİF CUMHURBAŞKANI

16 Eylül’de ise yine yıllardır geleneksel olarak Reforma Caddesinden, şehrín merkezi kabul edilen Zocala Meydani’na kadar yapılan Askeri Yürüyüş’un yaklaşık 2 aydır Obrador taraftarları tarafından kapatılan caddelerden yapılabilmesi için, Obrador Cumartesi sabahı tüm çadırların kaldırılacağını söyledi.

Askeri geçişin ardından saat 15.00 de yeniden Ulusal Demokratik Konvensiyon için çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Obrador, “Askeriye hükümete değil, devlete bağlı bir kurumdur… Askeriye ile hiç bir problem yaşamadık, yaşamak da istemiyoruz. Ayrıca askeriyeye mensup her bir kişinin halk içinden, hatta hareketimiz içinde bulunan bir çok kişinin yakınları olduğunu biliyoruz” dedi.

Cumartesi günü yapılacak askeri yürüyüşün ardından, Obrador’un alternatif devlet başkanlığı ilan edilecek.

ÖZGÜRLÜK ÇIĞLIĞI?

15 Eylül 1810’da Meksika, İspanyol işgalinden kurtuluşunun yıldönümünü kutlamak üzere bir özgürlük savaşçısı olan Rahip Miguel Hidalgo”nun bağımsızlık savaşının başladığını haber veren konuşmasından önce çaldığı canın, dönemin devlet başkanı tarafından çalınması ve yine devlet başkanının ‘Yaşasın Hidalgo, Yasasın Morelos, Yasasın Özgürlük Savaşcıları, Yasasın Meksika” diye bağırmasına ülkenin tüm meydanlarından saat 23.00 de toplanan halkın da “yasasın” diye cevap verdiği hoş bir tören olan Özgürlük Çığlığı, Meksika’nin her yerinde yaşanan bir devlet töreni olmasının yanında ülkenin tüm restoranlarına, sokaklarına, barlarına yayılan bol tekilali, bol müzikli bol yemekli bir
halk şenliği sayılıyor.

Haftalar öncesinden her Meksikalının evine arabasına çantasına taktiği Meksika bayrakları ve maskotlarıyla başlıyor ve ertesi gün ögle saatlerinde askeri bir geçişle sona eriyor.

FOTOĞRAF: Alternatif Cumhurbaşkanı Lopez Obrador

 

 

1136500cookie-checkMeksika bir sınava daha hazırlanıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.