Meksika korsan müzikte dünya 3’ncüsü

Meksika Fonogram ve Videogram Üreticileri Derneği’nin hazırladığı 2006 raporlarına göre, ülkede  122 milyon korsan CD satıldı ve böylece Meksika İtalya’yı sollayarak Çin ve Rusya’dan sonra korsan müzikte üçüncü sıraya oturdu. Ancak Meksika’nın korsan müzik sıralamasında yükseliyor olmasının müzik üreticilerine verdiği zarar 400 milyon doları buluyor.

Müzik endüstrisindeki satışları  yüzde 25.3 oranında düşüren korsancılık geçen yıl yaptığı çıkışla müzik piyasalarında 16 yıldır yaşanmayan düşüşü yaşattı. Geçen yıl yalnızca 10 albümün satışlarında bir çıkış yaşandı, o da toplam, 10 milyon adedi geçmiyor.

Korsan yapımcıların verdigi zarar yalnızca müzik piyasasında değil. X-box, Nintendo ve Play Station gibi  video oyunu üreten firmalar da bu işten nasibini bolca alanlar arasında. Kontrol edilemez bir hale gelen korsancılığa karşı ülkede 410 milyon dolarlık pazarı olan video oyunu üreticileri en azından fiyatları biraz daha aşağı düşürmenin  etkili olacağı kanısındalar.

Başkentin merkezi sayılan Zocalo meydanı çevresinde, müzikten giyime, softwearden kitaba her ürünün korsanının satıldığı  Tianguis denilen seyyar satıcılar tarafından en çok taklidi çıkartılan markalar arasında birinci sırada Niké sonra sırasıyla; Adidas, Azteca Records, Emi Musical, Time Warner, Microsoft ve Editorial Porrua yer alıyor.
Korsan satışlarda dünya sıralaması ise;  Çin, Rusya, Meksika, Italya,  İspanya, Belçika, Polonya, Arjantin, Brezilya diye uzayıp gidiyor.

1150740cookie-checkMeksika korsan müzikte dünya 3’ncüsü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.