Meksika solu boy gösterisinde

İlk önce Mexico City’nin ana meydanı Zocalo’da mitingler planlayan protestocular, seçimi kıl payı farkla kaybettiği açıklanan Lopez Obrador’un hakkının yendiğini ve oyların yeniden sayılması gerektiğini savunuyor.

Seçim kurulu, iktidardaki muhafazakar partinin adayı Felipe Calderon’un yüzde 0,57 farkla birinci geldiğini duyurmuştu.

Lopez Obrador, 41 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Meksika’da oyların yeniden elle sayılmasını talep ediyor. (BBC)

İLGİLİ KÖŞE YAZISI: MEKSİKA’DAN… Zeynep Bell / Oylar sayıldı ama Başkan yok!

Sol kanat Demokratik Devrim Partisi taraftarları Meksika’nın 300 merkezinden kalkan otobüslerle başkente doğru yol alıyor.

Seçimlerde çok sayıda usulsüzlüğün yaşandığını söyleyen Lopez Obrador, Federal Seçim Mahkemesi’ne 900 sayfalık bir iddianame sunarak oy sayımının tekrarı için resmen başvurdu. Yargıçların 6 Eylül tarihinden önce bir karara varması gerek.

Başkent Mexico City’nin eski belediye başkanı olan Lopez Obrador, ”Başkanlık seçimini ben kazandım, her geçen gün bundan daha da eminim” diye konuştu.

Rakibi Felipe Calderon ise oy pusulalarının tümünün yeniden teker teker sayımının yasalara aykırı olduğunu söyleyerek, sadece usulsüzlüklerin bildirildiği belirli sandıklarda yeniden sayımın yasalara uygun olacağını belirtti.

Milli Hareket Partisi’nin adayı Calderon, mahkemenin açıklayacağı karara saygı göstereceğini söylüyor. Fakat bu arada yeni hükümeti kurma çalışmalarına da başladı.

Washington Post gazetesine verdiği mülakatta gerginliği daha da tırmandırmak istemediğini söyleyen Calderon, Obrador’a karşı kendi taraftarlarını da sokaklara çağırmayı reddettiğini kaydetti.

Avrupa Birliği seçim gözlemcileri, Meksika’da oy sayımında herhangi bir usulsüzlüğe rastlanmadığını söylemişlerdi.


 

1132300cookie-checkMeksika solu boy gösterisinde

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.