Meksika’da sağduyu baskın çıktı

Meksika’nin Ulusal Günü kabul edilen 15 Eylül’de “Özgürlük Çığlığı” adı verilen cumhuriyet kutlamasının, Demokratik Devrim Partisi’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki adayı Andres Manuel Lopez Obrador tarafından da yapılacağı açıklamasından sonra bir hayli karışan Meksika gündeminden karmaşa yerine sağduyu galip çıktı.

Meksika’nin, İspanyol işgalinden kurtuluşunun yıldönümünü kutlamak üzere bir özgürlük savaşçısı olan Rahip Miguel Hidalgo”nun bağımsızlık savaşının başladığını haber veren konuşmasından önce çaldığı canın, dönemin cumhurbaşkanı tarafından çalınması ve her devlet başkanının kendi versiyonuyla yaptığı ancak sonu her zaman “Yasasın Meksika” diye sona eren töreni, hem başkanlık görevini hala sürdürmekte olan Vicente Fox, hem de başkanlığı kaybeden solcu aday Lopez Obrador gündemlerine almışlardı.

Son anda bir çatışmaya yer vermek istemeyen Fox, töreni Zocalo yerine bağımsızlık savaşının başladığı yer olan Guanajuato eyaletine bağlı Dolores Hidalgo’da yapacağını bildirince olası kriz de önlenmiş oldu.

Böylece cumhurbaşkanı başkentte olmadığında sorumluluk belediye başkanına geçtiği ve Meksiko belediye başkanı da Obrador’un partisinden olduğu için sorun en başından çözülmüş oldu.

“Yasasın demokrası! Yasasın tüm kurumlarımız! Yasasın Meksika halkının birliği!” ve üç kez “Yasasın Meksika!” diye bağıran Fox”un töreni, devlet erkanı ve binlerce Meksikalının katılımıyla olaysız geçti.

Başkentte işe, Belediye başkanı Alejandro Encinas, Zocalo’da bulunan Belediye sarayından “Yasasın halkın egemenliği” diye bağırdı.

Şehirdeki tüm protesto çadırlarının kaldırılmasından sonra başkentin merkezinde bulunan Constitución Meydanından 48 gün böyünce desteklerini esirgemeyen taraftarlarına teşekkür eden Lopez Obrador, konuşmasının sonunda “Yasasın Ulusal Demokratik Konvensiyon! Yasasın Ulusal Demokratik Konvensiyon kurucuları! Yasasın Meksika! diye bağırdı.

Böylece, 15 Eylül 1810’da Meksika”nin İspanyol işgalinden kurtuluşunun yıldönümünü kutlamak üzere başta Meksiko olmak üzere ülkenin tüm meydanlarından belediye başkanları ve devlet başkanı tarafından yapılan Özgürlük Çığlığı törenleri tüm yurtta neşeyle kutlandı.

 

 


 

1136710cookie-checkMeksika’da sağduyu baskın çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.