Meksika’da yılda 66 bin köpek katlediliyor

Sağlık Bakanlığına bağlı Bulaşıcı Hastalıkları Kontrol Dairesi Başkanı Jose Jesus Trujillo köpekleri öldürerek başa çıkamadıklarını ve vatandaşın sağlığı için en azından bu köpeklerin kısırlaştırılmalarının zorunlu olduğunu söyledi.

Yılda 73 bin sokak köpeğinin yakalandığı Meksiko’da köpeklerin yüzde 90’ı  72 saat içinde öldürülüyor. Sokak köpeklerinin, pislikleriyle sokakları kirletip çöp karıştırarak bir sağlık problemi oluşturduğunu ifade eden daire baskanı aynı zamanda köpeklerin yayalara da rahat vermediğinden şikayet ediyor.

Sağlık Bakanlığı’nın 2006 yılı verilerine göre; köpeklerden gelen sağlık sorunlarıyla 12 bin 900 kişiye bakım uygulandı, bunlardan yüzde 47sine yaralarının ciddiyetinden ötürü acil bakım uygulanıp kuduz aşısı yapıldı.
 
 “2002 yılından bu yana köpek üremesini kontrol altına almaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar yaklaşık 600 bin köpeği aşıladık. Sadece 2006 yılında 16 bin köpeğe kısırlık ve kuduz aşısı yaptık. Bu yıl ise, 17 bin köpeği daha  aşılayacağız” diyen Jesus Trujillo şu değerlendirmeyi yaptı:

 “Köpeklerin bir yaşam alanı olmalı ve düzenli egzersiz yaptırmalı. Çoğu zaman ev köpekleri bile uzun süre kapalı kaldığında saldırganlaşıp sahiplerine bile zarar verebiliyor… Yalnızca sokak köpekleri değil, evlerinde köpek bakan ailelerin de gereken özeni göstererek köpeklerinin aşılarını ihmal etmemelerini salık veriyoruz… Çocuklu ailelerin özellikle dikkatli olmaları gerekiyor, bekçi köpeği denilen Dobermann ve Rotweiler tipi köpeklerden uzak durmalarını öğütlüyoruz.”
 
18 ve 24 Mart arasında gerçekleştirilecek bir kampanya ile şehirdeki köpeklere, 1milyon 100 bin doz kuduz aşısı yapılacak.

1147240cookie-checkMeksika’da yılda 66 bin köpek katlediliyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.