Meksikalı’nın gözü eski toprağında

Meksika’nın ABD’ye kaptırdığı kuzeyindeki toprakları geri almaya yönelik “La Reconquista” hareketi, Hispanik-Latinos göçmenleri hedef alan önlemlerden sonra yeniden hız kazandı.
Bu amacı ifade eden “Sam Amca toprağımızı çaldı!” sloganı yaygınlık kazanıyor.

Yitirilen toprağı geri almak anlamında İspanyolca sözcük olan “La Reconquista”’ya ilişkin düş, Meksikalı’lar arasında giderek yaygınlaşıyor.

İlk defa, Meksikalı yazar Carlos Fuentes tarafından yıllar önce dile getirilmiş “La Reconquista”, Meksika’nın 1853’de Amerikan Fedarasyonu’na savaş sonunda terk ettiği 1,3 milyon kilometre karelik araziyi geri almayı hedefliyor.

Yaklaşık olarak 2 kez Türkiye büyüklüğüne eşit olan bu toprak parçası, California, NewMexico, Arizona, Nevada ve Wyoming eyaletlerinin bir bölümünü içine alıyor. Guadolupe Zirvesi’yle terk edilen bu yerleri Meksikalı’lar hâlâ ata yadigârı toprak olarak görüyor. 15.ci yüzyılda Papa IV.Alexandre’nin buyruğuyla bu topraklar Meksika yönetimine bırakılmış, böylece eski Aztek uygarlığı mirası bir anlamda devam etmişti.

ABD yönetiminin sınırda göçmen avına çıkmasını bu nedenle kabullenemeyen Meksikalı’lar, “Biz yabancı bir ülkeye değil, kendi vatanımıza geçiyoruz” diyor, “Asıl işgalci onlardır!” diye ekliyor.

Kimi İspanyol kökenli seçimle işbaşına gelmiş yöneticilerin de benzer savları göze çarpıyor. Los Angeles Belediye Başkanı Antonio Villaraigosa, İspanyol kökenine sahip çıkarak, La Reconquista’yı savunuyor. Belediye Başkanı’na göre, özellikle California’nın Meksika’ya sınır olan güney bölgeleri bütünüyle Aztek-Meksika-İspanyol toprağıydı.
Bu tartışmalar ABD kamuoyunda şimdilik görmezden geliniyor. Irak, Afganistan ve İran olaylarından başı dönen sokaktaki Amerikalı’nın henüz Meksikalı’nın toprak talebine yönelik bir karşıt savına rastlanmıyor.

1130910cookie-checkMeksikalı’nın gözü eski toprağında

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.