MEKSİKA’DAN… Stan’ın faturası da yüklü

Verilen binlerce can kaybının yanında, Stan kasırgası tarımı da etkiledi. Meksika’nın en verimli bölgelerinden biri olan Chiapas bölgesinde 400 bin hektar kahve ve mısır üretimi yapılan arazi taşan nehirler, seller ve güçlü rüzgarlar sonucu mahvoldu. Mango ve muz üreticilerini de etkileyen Stan kasırgası bölgedeki çiftçilerin %85ini tarlasız bıraktı. Ancak bu doğal afetten etkilenen yalnızca Chiapas değil,  Tarım Bakanı Fransisco Javier Mayorga Castaneda’nın dün yaptığı açıklamaya göre, Veracruz ve Oaxaca bölgesinde de 87 bin hektar arazi üretim dışı kaldı.

Meksika’nın güneybatısındaki 5 eyaletde; Hidalgo, Puebla, Guerrero, Veracruz, Oaxaca ve Chiapas’da etkili olan Stan kasırgasının faturası bir hayli kabarık: 500 bin hektar arazi, 74 ölü, 169 bin ev, 800 yerleşim yeri, 6000km lik karayolu, 147 köprü ve 1.604.500 kişi zarar gördü. Devlet Başkanı Vicente Fox dün yaptığı açıklamada yıkılan köprülerin ve karayollarının onarımının %95inin  önümüzdeki Pazar gününe kadar yapılacağına, en azından ulaşım sağlanır hale getirileceğine söz verdi. Kasırga bölgesindeki coğrafi yapının dağlık oluşundan ötürü  köprülerle  sağlanan ulaşım tamamen kesilmişti.

Guatemala’da ise bu afetten en zararlı  çıkan ülke oldu. Şimdilik 2000 can kaybı bulunuyor ve 108 bin 889 km2lik alan zarar gördü. Güney kıyılarında kasırga sonrasında sağ kalabilmiş Gueatemalalılar, şimdi de baş gösteren bir çok mide ve solunum yolları hastalığıyla savaşmak zorunda kalıyorlar.

Zarar gören bir çok bölgeye hala ulaşılamadığını, temiz su ve yiyecek yardımı ulaştırılamadığını ve dışardan gelen yardımın yetersiz olduğunu anlatan Tarım Bakanı Alvaro Aguilar, 20 bin ton yiyecek yardımına ihtiyaç duyduklarını söylüyor. Kasırgadan etkilenen yerleşim yerlerinde yaşayan insanların çiftçilikle uğraşıyor ve toprağından çıkardığıyla besleniyor olması, ülke topraklarının %30unun su altında kaldığı Guatemala’da önümüzdeki aylarda ciddi bir açlık tehlikesini de ortaya çıkarıyor.

En az 5000 kişinin evsiz kaldığı Colombia da ise, resmi ölü sayısı 41’e ulaştı, ancak hala kayıpların olduğunu söyleyen Kurtarma Çalışmaları Ekibi Başkanı Eugenio Alarcon, 61 yerleşim merkezinin tropikal yağmurlardan etkilendiğini açıkladı.

1613280cookie-checkMEKSİKA’DAN… Stan’ın faturası da yüklü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.