MEKSİKA’DAN… Viva Tequila!

Adını Meksika’nın Jalisco eyaletinde bulunan Tequila kasabasından alan ve bu bölgede üretimine başlanan Meksika’nın dünyaca ünlü alkollü içeceği tequila son yıllarda ülkemizde de, özellikle gençler arasında bir hayli tüketici bulan bir likör.

Hikayesi de kendi kadar egzotik olan bu içeceğin ana maddesi “mavi agave” denilen bir tür kaktüs. Tequila, mavimsi yeşil renkte, çevresi dikenli yaprakları olan mavi agavenin ortasında bulunan ve ananas denilen- yalnız bu ananas bizim tanıdığımız ananas değil, büyük olasılıkla yaprakları kesildikten sonra ortaya çıkan formun ananasa çok benzemesinden ötürü bu adı almış olan-  yumrudan çıkartılan suyun fermente edilmesi ve iki kez damıtılmasıyla elde ediliyor. Yolunuz bir gün Meksika’ya düşer de Jalisco, Nayarit, Michoacan veya Guanajuato eyaletlerine gelirseniz, sizi mavi agave tarlalarının göz alabildiğine uzanan mavi-yeşil renkli inanılmaz büyülü ve buğulu görüntüleri bekliyor.

Tequila bir marka olarak tamamen Meksika devletinin tekelinde. Üretimi, satışı, satış izni için Ekonomi Bakanlığı’na bağlı ve merkezi Meksika’nın ikinci büyük şehri Guadalajara’da bulunan Tequila Tanzim Meclisi’nin istediği onlarca koşulu yerine getirmek şeklinde oluyor. İçtiğiniz tequilanın gerçek ve Meksikalı olduğunu anlamak için, üzerinde mutlaka CRT( Tequila Tanzim Meclisi), NOM (Meksika Standartlar Enstitüsü) harflerini ve %100 agave yazısını okumanız gerekiyor. 

Tequilanın öyküsü 16.yy.’da İspanyolların bölgeye gelmeleri ve gelirken de yanlarında bir damıtma aleti getirmeleriyle başlıyor. Ancak dünyanın en çok satılan alkollü içeceklerinden birine dönüşme süreci için uzun yıllar beklemek gerekiyor. Özellikle 90lı yıllarda bir tüketim ve üretim patlaması yaşayan tequila günümüzde dünyada en çok tüketilen üç alkollü içeceğinden bir tanesi.
 
İçinde çoğunlukla küçük bir solucan bulunan “mezcal” adını çoğumuz işitmişizdir. Mezcal de aynı konyak ve brandy gibi aynı ürünün türevi olmasına karşın  farklı isimle anılan bir  başka tequila çeşididir. Damıtılmış agavenin her cinsine “mezcal” denir ancak sadece damıtılmış mavi agave “tequila”dır. Meksika kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan mezcalin en tanınmışı güney Meksika’da bulunan Oaxaca bölgesinde yetişmektedir, en iyisi ise, yaban agavesi de denilen “popolome” den üretilen ve iki bardakta dil sürçmelerine yolaçacak kadar sert olan mezcaldir. İçerdiği alkol oranı yüzde 35 ve 55 derece arasında değişir.

Mavi agaveden tequila üretimi, bitki olgunluğa eriştikten yani yaklaşık 8-10 yıl sonra yapılır. Genç kesildiğinde, yumrudaki şeker miktarı yetersiz kaldığı için fermentasyona elverişli değildir. Kesimi yapıldıktan sonra yapraklarından ayrılan agave yumruları önce ikiye kesilir ardından da fırınlara konularak nişastanın şekere dönüşümü sağlanır, ardından
parçalara ayrılarak suyu çıkarılır ve çıkarılan suya  maya eklenerek tanklara konulur ve 30 –48 saat arası fermentasyona bırakılır. Her bir marka tequila kendi mayasını  ya da kendi lezzetini sır gibi saklamaktadır. Ardından geleneksel bakır imbiklerden veya günümüzün modern fabrikaları paslanmaz çelik kullanılarak,  fermentasyona bırakılmış agave suyu iki kez damıtılır. Bir litrelik tequila için yaklaşık 6 ila 8 kg. arasında agave yumrularına ihtiyaç duyulmaktadır.

Üretilen tüm tequilalar başlangıçta renksizdir. Tequila yalnızca Meksika’da üretilir ve NOM standartlarına göre 4 tip tequila çeşidi bulunur:

Beyaz Tequila:

Geleneksel tequiladır. Rengi beyazdır. Damıtma işleminden hemen sonra şişelenir. Genellikle tadı serttir ve mavi agavenin tadı ve bükesi yoğun olarak hissedilir. Caballito denilen yaklaşık 60gr.lık ince uzun bardaklarda servis edilir.

Sarı Tequila:

Renklendiriciler veya tad verici diğer katkı maddeleri konularak elde edilir. Genellikle en sık kullanılan katkı maddesi karameldir. Margarita veya benzeri  kokteyller için tercih edilir.

Reposado veya Dinlendirilmiş Tequila:

Beyaz tequilanın meşe fıçılarında  iki aydan bir yıla kadar dinlendirilmiş halidir. Rengini ve bükesini meşe ağacından alır. Fiyatları oldukça yüksektir.

Anyeho veya Yıllandırılmış Tequila:

Beyaz tequilanın en az bir yıl, yine meşe ağacından yapılma fıçı veya tanklarda beklemiş şeklidir. Fıçıların maksimum kapasitesi 600lt.(159 galon) olmalıdır. Amber rengi ve ağaç rayihası meşeden kaynaklanır.

Rezerv Tequila:

Aslında tequila çeşitlerinden olmasa da bazı damıtıcıların en az 8 yıl bekeleterek elde ettikleri tequiladır. Hem tadı hem de fiyatıyla likör piyasasının en üstünde yer alır.

Tequila oda sıcaklığında servis edilmesi gereken bir içkidir. . Her ne kadar turistik olarak elin başparmak çukuruna  konulan tuz ve limon eşliğinde veya Hollywood’dan tanıdığımız tequila fondipleri şeklinde tüketilse de reposado ve beyaz tequila geleneksel olarak “caballito” denilen bardaklarda ve yine aynı bardakla servis edilen domates suyu, portakal suyu, tuz, limon ve acı biber karışımı “sangrita” denilen bir içecekle servisi yapılır. Anyeho ise, genellikle tadı ve kokusuna iyice varabilmek için küçük boy konyak kadehlerinde servis edilir.
 
Mezcal’in veya tequilanın  içinde   alkaloid türevlerinin veya mezcalin denilen halüsinasyon yaratan maddelerin olduğu doğru değildir.  Ayrıca Mezcalin içerisinde bulunan kurt yalnızca turistik amaçla konmuştur.  Her ne kadar mezcal şişelerine konulan solucan aslında magey bitkisi içinde bulunan bir tür solucan olmasına ve bazı sofistike restaurantlarda fahiş fiyatlarla satılmasına rağmen geleneğin bir parçası değildir. Tequilanın farmatik etkileri yoktur ancak günde bir caballito içmek sizi iyileştirmekten çok, günü daha olumlu geçirip, biraz daha mutlu bir insan olmanıza yardımcı olacaktır.

1613200cookie-checkMEKSİKA’DAN… Viva Tequila!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.