Memleketten insan manzaraları (II)

Eyüp’te her yaz uğradığım berber, yine “Londra’dan bizim memleket nasıl görünüyor abi?” diye sordu… Sonra lafı döndürüp dolaştırdı ve Suriye’ye getirdi. Duvardaki Akit gazetesi imzalı posterdeki “Yahudiler ve Hıristiyanlardan dost olmaz, onlar zaten birbirleriyle dosttur” yazısını göstererek “Cevap bu sözde saklı abi… Müslüman bir ülkeye Hıristiyanlarla bir olup saldırmak olmaz” dedi…

Bizimkisi kızgın bir AKP seçmeni olmalı… Böyle dogmatik nutuklarda benim de nutkum tutulur iki laf edemem… Bizimkisi ben sustukca traşı sürdürüyor… Traş sırasında birara mikrofunu kapıyorum ve “Bak Suriye’ye saldırı gündeme gelince dolar fırladı. Bundan kim kazançlı çıktı. ABD’li Türkiye’den 1 dolara 10 yumurta alırken, şimdi 12 yumurta alır oldu…” demeyi başarıyorum…

Traş bittiğinde “Bu son traşımızdı abi” diyor ve devam ediyor, “Halk daha az traşa gelir oldu. Eskisi gibi sakal traşı falan da yapamıyoruz artık… Dükkanı bugün kapatıyorum…”

***

Kızlarım Su ve Defne ile Gebze otobüsündeyiz… Önümüzdeki koltukta oturan çarşaflı bir kadına inmemiz gereken durağı sordum… Kadının canı sıkılıyor olmalı ki kızlarımla sohbete başladı… Laf lafı açınca benim gazeteci olduğumu öğrendi… Mısır’daki darbe konusunda ne düşündüğümü merak etti… “Biz solcular oldu bitti darbelere ve darbecilere karşı olmuşuzdur, sağ cenah daha yeni keşfetti darbeyi” dedim…

Çarşaflı “Mısır’da dram yaşanıyor, insanları kurtarmak için müdahale edilmeli” diye muhabbeti sürdürdü… “Bu müdahale Mursi için olmasın?” diye sorup, “Peki kim kurtaracak mağdur insanları? ABD mi? İngiltere mi? Sisi’nin yaptığını Gezi’de yapan Erdoğan mı?” diye devam ettim…

Erdoğan deyince yüzünü buruşturdu… Kendisi ve cemaatinin artık AKP’ye oy vermeyeceğini söyledi… Gerekçesini de kamu şirketleri ve taşınmazlarının Hıristiyan kökenli çok uluslu şirketlere satılması… Nutkum tutuldu yine… Ne diyeceksin ki? İnanan birisiyle tartışabilir misin? Bilim ve mantık olmadan tartışma olur mu? Takmış Müslüman gözlüğünü, dünyayı seyrediyor… Galiba AKP’yi iktidara taşıyan cehalet, Türkiye’nin aydınlık yüzü “çapulcu”lardan önce yıkacak…

***

Eyüp’te Osmanlının ilk fabrikası Feshane’de festivaller yapılıyor, fuarlar düzenleniyor. Haliç kıyısındaki Feshane’nin iskelesinden de Eyüp Belediyesi’nin ücretsiz 3 saatlik boğaz turu yapan deniz otobüsleri kalkıyor… Kimlik numarasını Belediye’nin Beyaz Masası’na yazdıranlara tur bileti veriliyor… Bir gazeteci arkadaşıma göre bu turlar AKP’li belediyelerin seçmene çengel takma taktiklerinden yalnızca biri… İskelesi olmayanlar da kimlik numarası karşılığı otobüsle Çanakkale’ye şehitlik ziyaretine götürüyor… Kimlik numaraları seçim zamanı çok işe yarayacakmış…

Feshane’nin yanıbaşında da bizim kızların favori mekanı lunapark var… Çarpışan arabalarda çalışan İbrahim sürekli radyo dinliyor. Yabancı müziği seviyor ve Avrupa’nın takımlarını oyuncularıyla birlikte iyi biliyor… Onun da tek eğlencesi şans oyunu İddia…

Kızlar araba sürerken İbrahim ile ara sıra muhabbet ediyoruz… Geçen gün “Sizin mahallede bu akşam sokağa çıkmak çok zor abi” dedi… “Neden” diye sordum… “Eee Tottenham Arsenal maçı var” dedi… Doğru valla… İbrahim’in öngörüsü şaşırtıyor…

Siyasetçilerden “onlar” diye söz eden İbrahim’e göre siyasi partilerin hepsi birer çıkar gurubu… Türkiye’de bir yere yaslanmadan iş bitirmek olanaksız… Yaslanmayanların da umudu İddia…

***

Bir işadamı arkadaşım ile konuşuyorum… Gezi Parkı olaylarının Türkiye’nin gelişmesine darbe vurduğunu düşünüyor. Kendisini “tarafsız” olarak niteleyip hükümeti ve direnişçileri aynı ağırlıkta suçluyor. Fısıltı gazetesinde “Başbakan’ın ağır hasta olduğu için hırçınlık yaptığı”nın konuşulduğunu aktarıyor… Ateşle oynayan Başbakan’ı da bu nedenle hoşgörüyor…

1084070cookie-checkMemleketten insan manzaraları (II)
Önceki haberStratejik düşünce
Sonraki haberMüfettişler de “orantısız güç” dedi
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.