Memur yarın ‘hayatı durduracak’

Yarın yapılacak uyarı grevine büyük katılım bekleniyor.

Ağustosta hükümetle oturdukları toplu görüşme masasından uzlaşamadan kalkan memurlar yarın bir günlüğüne iş bırakacak. Türkiye Kamu-Sen, KESK, Birleşik Kamu-İş, BASK ve HAKSEN üyeleri katılacağı eyleme Türk-İş, DİSK, TMMOB ve TTB destek verecek.

Eğitim, sağlık, ulaşım, haberleşme ve enerji gibi alanlarla vergi dairesi, nüfus müdürlüğü gibi devlet dairelerinde görev yapan kamu çalışanlarının yer aldığı toplam 11 iş kolunda onbinlerce memur iş bırakırken özellikle büyük şehirlerdeki meydanlarda basın açıklamaları yapılacak.

Türkiye’de kadrolu 2 milyonu aşkın memurun yaklaşık 1.1 milyonu bir sendikaya üye. Yarınki iş bırakma eylemine, farklı bir eylem takvimi yürüten Memur-Sen üyeleri katılmayacak. Buna göre, iş bırakacak sendikalı memur sayısı yaklaşık 650 bin olacak.

Ancak sendika yetkilileri işçi sendikalarının desteği ve sendika üyesi olmayan memurların da katılımıyla iş bırakacak kamu çalışanı sayısının 2 milyona ulaşabileceğini tahmin ediyorlar.

Grev önlüğü giyecekler

Memur sendikalarının “25 Kasım’da hayat duracak” diye özetlediği iş bırakma eylemiyle ilgili olarak KESK Başkanı Sami Evren şunları söyledi:

“Eylem 81 ili kapsayacak. İstanbul’da sabah saat 05.00’ten itibaren banliyö trenleri çalışmayacak. Ben saat 07.00’de Haydarpaşa Garı’nda olacağım ve grev önlüğümü giyeceğim. Uçaklar rötar yapacak. Diğer ülkelerde hava iş kolunda örgütlü sendikalarla görüştük, desteklerini aldık. Hastanelerde acil servis dışında hizmet olmayacak ancak domuz gribi nedeniyle acil servisler normale göre güçlenmiş olacak. Eğitim tamamen duracak.”

40 yıl önceki gibi…

Söz konusu eylemin 40 yıl önceki Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) boykotundan sonra en geniş katılımlı eylem olacağını anlatan Evren şöyle devam etti:

“Biz bu eylemi demokratik ve kaliteli kamu hizmeti ortamına ulaşabilmek için yapıyoruz. Meydanlarda, ‘İşçi-memur ayrımı sona ersin, memura toplu sözleşme ve grev hakkı tanınsın’ diyeceğiz. Memurların yüzde 97’sinin yoksulluk sınırının altında maaş aldığını anlatacağız.”

EBRU SUNGUR / Milliyet

1224820cookie-checkMemur yarın ‘hayatı durduracak’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.