Memur zammında top hükümette

Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, konfederasyonların mali tekliflerini Kamu İşveren Kurulu olarak değerlendireceklerini, ekonomiden sorumlu diğer bakanlarla konuyu istişare edeceklerini belirterek, ''Perşembe ve cuma günü bu yaptığımız görüşmeler doğrultusunda görüşümüzü konfederasyon başkanlarımıza açıklayacağız'' dedi.


Başesgioğlu, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, kararlaştırılan gündem maddeleri çerçevesinde kamu çalışanlarının çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve özelleştirme uygulamalarına ilişkin kapsamlı bir raporu değerlendirdiklerini söyledi.


Mali haklar kapsamında konfederasyonlar tarafından Kamu İşveren Kuruluna sunulan tekliflerin mali analizinin bürokratlar tarafından yapıldığını dile getiren Başesgioğlu, ayrıca konfederasyonlara, 2008 yılı personel harcamalarının gerçeklemesi ve 2009 Yılı Orta Vadeli Programı'nda yer alan personel ödeneklerine ilişkin bilgiler sunulduğunu ifade etti.
Başesgioğlu, 28 Ağustos Perşembe günü tekrar toplanarak mali ve sosyal haklar gündem maddesini etraflı bir şekilde görüşeceklerini bildirdi.


Her iki tarafın da iyi niyetli olarak toplu görüşmelerin memurlara fayda getirecek, çalışma şartlarını düzeltecek konular üzerinde yoğun bir çalışma yürüttüğünü vurgulayan Başesgioğlu, "Şu ana kadar mali haklar bölümüne ilişkin herhangi bir detay görüşülmemiştir, ne toplu görüşme primi adı altında ne de başka bir ad altında. Yani sendikaların kendileri adına hiçbir talepleri söz konusu olmamıştır. Bütün talepleri kamu çalışanlarına, temsil ettikleri gruplara ilişkindir" dedi.


Başesgioğlu, toplu görüşmelere perşembe günü devam edeceklerini, gerek olursa cuma günü son bir toplantı daha yapmayı planladıklarını bildirdi.


"BEKLENTİLERE CEVAP VERECEK RAKAMI BEKLİYORUZ"


Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da açıklamasında, memur maaşlarına yapılacak zam konusunda, mali konularda bilinen rakamların ötesinde beklentilere cevap verecek bir rakam beklediklerini söyledi.


Maaş artışı, maaş gösterge ve katsayısı, yan ödeme gösterge ve katsayısı artışı ile kamu çalışanlarına toplu görüşme ikramiyesi verilmesi konusundaki taleplerinden aşağı inmek ya da vazgeçmek gibi bir eğilim içinde olmadıklarını ifade eden Akyıldız, ''Buna karşılık kamu çalışanlarına gelecek yıl için ayrılan kaynak 5 milyar 750 milyon YTL'dir. Bu rakam düşük bir rakamdır. Biz mali konularda bilinen rakamların ötesinde beklentilere cevap verecek bir rakamı bekliyoruz'' diye konuştu.


Alınan bilgiye göre, Kamu İşveren Kurulu, Türkiye Kamu-Sen'in taleplerinin maliyetini 14 milyar 288 milyon YTL, Mamur-Sen'in taleplerini ise 23 milyar 136 milyon YTL olarak hesapladı.


Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) görüşmelerde açlık sınırı tespitini 255 YTL olarak sunduğu öğrenilirken, Türkiye Kamu-Sen'in bu rakama 1012 YTL, Memur-Sen'in ise 820 YTL ile karşı çıktığı belirtildi.


Bu arada, KESK Genel Başkanı Sami Evren de yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin, tam bir oran söylemekten kaçınsa da açıkladığı rakamın, kamu çalışanlarına 2009 yılında hedeflenen enflasyon olan yüzde 7,5 oranında zam yapılacağı anlamına geldiğini savunarak, "Hükümet'in 2009 yılında kamu emekçilerine bir kez daha enflasyon hedefine dayalı zam yapması, yıllardır yaşadığımız reel ücret kayıplarının önümüzdeki dönemde de devam edeceğini göstermektedir" diye konuştu.

1065340cookie-checkMemur zammında top hükümette

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.