Memura enflasyon farkı yok

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, milletvekillerinin 2015 yılı bütçesinin geneli üzerindeki soru ve eleştirilerine cevap verdi.

Şimşek, memur maaşlarına 2015 yılında enflasyon farkının verilip verilmeyeceğiyle ilgili soruyu şöyle yanıtladı:

“Bu seneye ilişkin bir fark öngörülmüyor. Neden? Çünkü toplu sözleşme yapıyorsunuz. Toplu sözleşmede, sadece 175 liralık brüte bakarsanız o çok kısmi olur. Öğretmenlerimize ayrıca 75+75 lira seyyanen artış sağlandı. Sadece bunun etkisi yanlış hatırlamıyorsam 1 milyarın üzerindeydi. Bu hususu hiç dikkate almıyorsunuz.

4C’ye ilişkin, geçici personel ücretlerinde brüt ilave 350 lira artış, artı bir de aile yardımı getirildi. Bunların hepsini dikkate aldığınız zaman, olay göründüğü gibi değil. 2014 yılında en düşük memur maaşı bu haliyle yüzde 8,3 artmış olacak, ortalama memur maaşı artışı yüzde 8,5. Yeni göreve başlayan öğretmen maaşı ise yüzde 14,4 artacak.

En düşük memur emekli aylığı yüzde 12,8. 5’inci dereceden emekli olan bir memurun ikramiyesi yüzde 12,4 oranında artmış olacak. 2014 yılı için 10 aylık TÜFE yüzde 8,45. Yılın tamamı için de yüzde 9,4 olarak öngörülüyor. Burada bir toplu sözleşme söz konusu. Hem toplu sözleşme yapacaksınız hem de sonra geri dönüp…”

ERDOĞAN’IN UÇAĞI
Türkiye’nin yeni aldığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kullandığı TC-TUR kuyruk tescilli uçağın maliyetinin sorulduğu Şimşek, şu yanıtı verdi:

“Söz konusu uçak geniş gövdeli, uzun menzilli Airbus A330-200 tipi TC-TUR tescilli uçak olup halihazırda devlet erkanı tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Uçak, Türk Hava Yolları aracılığıyla satın alınmış olması ve henüz devrinin yapılmamış olması nedeniyle şimdiye kadar bütçeden herhangi bir ödeme yapılmamıştır. Bu yıl içinde Başbakanlık bütçesinden ödeme yapılması planlanmaktadır. Uçağın sözleşmede yer alan satın alma bedeli ile uçak içinde yapılan bazı düzenlemelerle birlikte toplam maliyeti 185 milyon dolardır.”

CUMHURBAŞKANLIĞI SARAYI
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın toplam maliyeti ve maliyetin hangi bütçeden karşılanacağı sorusunu da yanıtlayan Şimşek, yeni hizmet binasının proje bedelinin toplam 1 milyar 370 milyon lira olduğunu, bu zamana kadar tümü Başbakanlık bütçesinden olmak üzere 963,4 milyon lirasının harcandığını, 2015 yılında tamamlanmasının planlanması nedeniyle söz konusu yıla ilişkin bütçeye 300 milyon lira ödenek ayrıldığını bildirdi.

Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’yla ilgili kendileri açısından mevzuatla ilgili bir sıkıntının olmadığını belirterek, “Orası Orman Genel Müdürlüğü’nündü. Orman Genel Müdürlüğü, Başbakanlık’la bir protokol imzaladı. Protokol çerçevesinde, orası Başbakanlığa devredildi. Orman Genel Müdürlüğü’ne de bunun karşılığında şu anda Şap Enstitüsü’nün olduğu yer verildi ama henüz tabi taşınamadılar” dedi.

DİĞER AÇIKLAMALARI
Bakan Şimşek’in komisyondaki açıklamalarından diğer dikkat çekici noktalar şöyle…

— Vergilerdeki oranlara da değinen Şimşek, hiçbir vergide oran artışı öngörülmediğini bildirdi. Şimşek, sadece yeniden değerleme oranı çerçevesinde standart uygulama olarak bir artışın öngörüldüğünü ifade etti.

— Kamuoyunda 2B olarak bilinen arazilerin satış gelirlerine ilişkin son rakamları da paylaşan Şimşek, söz konusu satıştan bugüne kadar 3,2 milyar lira gelir elde edildiğini bildirdi.

— 2023 hedeflerinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine dair eleştirileri de cevaplayan Şimşek, söz konusu hedeflerin küresel krizden önce ortaya konulduğuna işaret etti. Bugünün şartlarının ise farklı olduğunu belirten Şimşek, küresel krizin etkilerinin hala giderilemediğini kaydetti.

— Güvenlik harcamaları için bütçeden ayrılan paya ilişkin bir soru üzerine Şimşek, bu yıl için yaklaşık 45 milyar lira ayrılan ödeneğin, 2015 yılında 47,4 milyar liraya çıkacağını ifade etti. Şimşek, bu artış oranının neredeyse deflatörün altında olduğunu belirterek, “Öyle bir hava estiriliyor ki sanki Türkiye savaşa girecekmiş gibi. Yok öyle bir şey. Biz tam aksine bölgemizde huzur, barış… Bu bölge çok çekti, Ortadoğu’da çok gözyaşı döküldü” dedi.

— Güvenlikle ilgili kurumların bütçesinin milli gelir içindeki payının 2002 yılında yüzde 3,5 olduğunu anımsatan Şimşek, bu oranın gelecek yıl 2,44’e inmesinin beklendiğini kaydetti.

— Şimşek, TOKİ’nin inşa ettiği kalekollar için bu yıl harcanacak paranın 300-500 milyon lirayı geçmeyeceğini bildirdi.

— Kamuoyunda “örtülü ödenek” olarak bilinen gizli hizmet giderleri hakkında da konuşan Şimşek, bunun genel bütçe başlangıç ödeneklerinin toplamının binde 5’ini geçemeyeceğini söyledi. Şimşek, bu kapsamda geçen yıl 990,3 milyon lira, 2014 yılının başından bu yana da 874,9 milyon lira harcandığını dile getirerek, bütün harcamaların kanunlar çerçevesinde gerçekleştirildiğinin altını çizdi. Ödenek üstü harcamalara ilişkin bir soru üzerine Şimşek, Bütçe Kanunu’nun vermediği hiçbir yetkinin kullanılamayacağını vurguladı.

1435410cookie-checkMemura enflasyon farkı yok

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.