Merkel bugün de İngiltere’de

Merkel’ın, İngiltere’ye katkı iadesi hakkından vazgeçmesi için baskı yapacağı tahmin ediliyor. İngiltere hükümeti, bütçenin en büyük kalemi olan tarım teşviklerinde esaslı bir reforma gidilmediği sürece, katkı iadelerinden vazgeçmeyi değerlendirmeyeceğini açıklamıştı. Londra hükümeti, bu yılın sonuna kadar bütçe üzerinde bir uzlaşmaya varılmasını istiyor.


Daha önce bütçe üzerine yapılan görüşmeler, İngiltere’nin katkı iadelerinden vazgeçmeyi reddetmesi, Fransa’nın da tarım teşviklerinde kısıntıya gidilmesine karşı çıkması nedeniyle tıkanmıştı.


BBC, Merkel’in İngiltere’nin milyarlarca dolarlık katkı iadelerinden vazgeçmesi çağrısında bulunabileceğini öne sürdü. Merkel Avrupa’nın ekonomik reforma ihtiyacı olduğunu söylüyor


IRAK GÜNDEMDE


“Ekonomisi güçlü olmadığı sürece, Avrupa sosyal modelini sürdüremez” diye konuşan Merkel, Fransa’yı da bu reformun bir parçası olmaya çağırdı. Brüksel’de konuşan Merkel, Avrupa’nın güvenliği hakkındaki konuların birlik içerisinde değil NATO’da tartışılması gerektiğini söyleyerek, bu konudaki ABD görüşünü de destekledi.


ABD ile daha yakın ilişkiler kurulması çağrısında bulunan Angela Merkel, bir önceki hükümetin Alman birliklerini Irak’a göndermeme kararını değiştirmeye niyeti olmadığını açık şekilde ifade etti.


Merkel, Irak silahlı kuvvetlerini eğitmek amacıyla Irak içinde düzenlenecek olan Nato eğitim programına Alman birliklerinin katılmayacağını söyledi.


Irak güçlerinin Orta Doğu’daki başka ülkelerde eğitilmesi programlarını desteklemeye devam edeceklerini bildiren Merkel, ABD ile daha yakın bir ilişki kurmak istediğini de belirtti.


Merkel ayrıca, Fransa ve Hollanda tarafından reddedilmiş olmasına karşın, Almanya’nın Avrupa anayasasına destek verdiğini de ifade etti.


İLK DURAK PARİS


İktidarının ilk gününde, Angela Merkel’in ilk durağı Paris oldu. Merkel, Avrupa turuna Paris’ten başladı


Seçim kampanyası sırasında Merkel için, selefi Gerhard Schröder’in büyük önem verdiği ‘geleneksel Fransa – Almanya ittifakına inanmadığı’ söylenmişti. Dolayısıyla Fransa, Merkel’in ilk evsahibi olmaktan son derece memnundu.


Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, ikili görüşmeleri ardından, “Kendisine, meclisindeki güven oylamasından hemen sonra buraya gelmeyi seçmiş olmasının bizi ne kadar duygulandırdığını, müteşekkir olduğumuzu söylemek isterim,” diye konuştu ve şöyle devam etti: “Bu dostluk gösterisine, bize bugün bahşettiği şerefe karşı son derece duyarlıyız…”


Cumhurbaşkanı Chirac ayrıca iki ülkenin Avrupa konusunda ortak bir vizyon paylaştığını, bunun da güçlü bir Fransız-Alman ittifakı gerektirdiğini söyledi.


Fransız lider, “Tarih gösteriyor ki bu ittifak yürümezse, sistem çöker,” diye konuştu.

785410cookie-checkMerkel bugün de İngiltere’de

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.