Merkel düşüşte

İngiltere’nin ciddi ulusal gazetelerinden Times gazetesi, ”Alman siyasetinin yükselen yıldızı olarak nitelediği Hıristiyan Demokratların lideri Angela Merkel’in, kendi evi olan eski Doğu Almanya’da düşüşe geçtiğini” belirtiyor.

Son kamuoyu yoklamalarına göre, 13 puan kaybeden Merkel’in; Doğu Almanya’yı ”yük” olarak gören bir siyasi partiye liderlik ettiğine dikkat çeken gazete, şöyle devam ediyor:

”Çoğu gözlemci, Merkel için aceleyle hazırlanan ve bu hafta gerçekleştireceği eski Doğu Almanya gezisinin hayati önemde olduğunda birleşiyor. Eğer, Doğu Almanya’da Hıristiyan Demokratlar’a yönelik destek buharlaşırsa, ki bu şimdi mümkün görülüyor, o zaman bu seçimler kaybedilebilir.”

BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Sol Parti ittifakının partiler arasındaki oy dengesini değiştirmesi, SPD-Yeşiller koalisyon ihtimalı ile CDU/CSU-FDP koalisyon ihtimali arasındaki oy dengesinin giderek değişmesi üzerine, sandıktan hangi hükümetin çıkacağı son ana kadar belirsizliğini sürdürecek.

Öte yandan  Yapılan pek çok kamuoyu yoklamasında 18 Eylül’den sonra CDU/CSU-FDP koalisyonunun salt çoğunluğu sağlamasının zor olduğunu göstermesi üzerine Bavyera Başbakanı Edmund Stoiber’in, ”Almanya’da kimin başbakan olacağına Doğu’nun karar vermesini içime sinmiyor. Umutsuzlar Almanya’nın geleceğine karar vermemeli” şeklindeki Doğu Almanya’daki seçmenleri aşağılayan ve ikinci sınıf seçmen konumuna düşüren açıklaması, ülkenin bir numaralı gündem maddesi haline geldi.

Pek çok parti ve politikacı Stoiber’in bu açıklamasına tepki gösterirken, ilk günlerde sessiz kalmayı tercih eden CDU Genel Başkanı ve Başbakan adayı Angela Merkel, bu suskunluğunu önceki gün ZDF’de katıldığı canlı yayında bozdu.

Merkel yaptı açıklamada,  seçim hakaretlerinin yanlış olduğunu ifade ederek, ”Bunlar ister isteyerek, isterse istemeyerek söylensin, sonuçta Almanya’yı yeniden bölen açıklamalar yarar getirmiyor” dedi.

1112640cookie-checkMerkel düşüşte

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.