Merkel Putin’e Çeçenistan’ı sordu

Almanya’da yayımlanan Berliner Zeitung da, Alman Başbakan’ın Moskova’yla stratejik ilişkilerin önemini anladığını, ancak bu ilişkilere atfedilen önemin Merkel’in ”sessiz kalmasına neden olmadığını” vurguluyor.

Merkel’in kendisini Schröder’in politikalarından özgürleştirdiğinin altını çizen Frankfurter Allgemeine Zeitung ise, şu görüşleri savundu:

”Doğu Alman başbakanın yönetiminde Berlin’in dış politika sarkacı, Amerika’yı Rusya’dan daha kaygı verici bir ülke olarak gören anlayıştan, merkeze kaymış durumda. Merkel, Almanya’nın küresel siyasette bağımsız bir role sahip olduğu iddiasından da vazgeçmiş değil. Avrupa’nın kalbinde yer alan bu merkezi güç, iki Almanya’nın birleşmesinden sonra elde ettiği nüfuz ve sorumluluktan da kaçınamaz.”

RUS BASININDA MERKEL
Rus basını cephesinde ise, Başbakan Merkel’in ziyareti hem iyimser hem de karamsar değerlendirildi. Rus Trud gazetesi, ”Demir Leydi” olarak nitelediği Merkel’in Moskova’dan önce Washington’u ziyaret etmesinin, Alman Başbakanı’nın öncelikleri konusunda açık sinyaller içerdiği belirterek şu yorumda bulundu:

”Önceki başbakan döneminde Almanya Rusya ilişkileri kusursuzdu. Ama açıkça görülüyor ki, yeni Alman Başbakan, Vladimir Putin için, Schröder’le olduğu gibi bir dost olmayacak. Ama bu durumun, genel anlamda, güçlü ekonomik temeller üzerine oturan Alman-Rus ilişkilerine çok az etkisi olacaktır.”

Finans gazetesi Komersant ise, ”Merkel’in ziyareti sırasında Schröder politikalarının sürekliliği konusunun altını çizmek için elinden geleni yaptığı” görüşünü savundu.

1122190cookie-checkMerkel Putin’e Çeçenistan’ı sordu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.