Merkel: Türkiye’nin rolü kilit

Brüksel’de düzenlenecek AB liderler zirvesine gitmeden önce parlamentoda konuşan Merkel, “Türkiye göçmen krizinin çözümünde kilit rol oynuyor. Mülteci akınını kontrol altına almak için Türkiye’yi daha iyi desteklemeliyiz” dedi.

Uluslararası Göç Örgütü bu yıl içerisinde büyük kısmı Türkiye üzeriden olmak üzere 600 binden fazla göçmenin AB ülkelerine ulaştığını belirtiyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Eylül ayında Berlin’deki mülteci kampını ziyaret etmiş ve Suriyeli mültecilerle selfie çektirmişti.

Konuşmasında Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine de değinen Merkel, müzakereleri bir kez daha ‘ucu açık bir süreç’ olarak niteledi.

Bugün Brüksel’deki zirvedeTürkiye ve AB ülkeleri arasındaki koordinasyonun artırılması amacıyla hazırlanan ve dört temel maddeden oluşan bir ortak eylem planının görüşülmesi bekleniyor.
Eylem planındaki maddeler şöyle:

Türkiye’ye daha fazla mali ve idari destek verilmesi
Türkiye sahil şeridinin kontrolüne destek vermek için Ankara’dan izin alınması
İnsan kaçakçılarıyla koordineli mücadele
Yasadışı yollarla AB’ye giren göçmenlerin iadelerinin hızlandırılması

Eylem planı kapsamında Türkiye’de kurulacak 6 merkezde göçmenlerin iltica başvurularının değerlendirilmesi de düşünülüyor. Bu merkezlerin finansmanının AB-Türkiye ortaklığında yapılması öngörülüyor.

Binlerce Suriyeli Türkiye’nin batı sahillerinden şişme botlarla açılarak Yunan adalarına ulaşmaya çalışıyor.

Ancak şu ana kadar Türkiye, AB’nin bu eylem planı önerisine olumlu ya da olumsuz bir yanıt vermedi.

Göçmen krizi konusunda AB ile daha yakın işbirliği konusunda Ankara’nın aralarında Schengen bölgesine vizelerin kaldırılmasının da dahil olduğu bir dizi taviz istediği belirtiliyor.

Tusk: Ancak göçmen trafiği azalırsa vize konusu düşünülür

Haftasonu Türkiye’yi ziyaret edecek olan Angela Merkel’in göçmen krizi konusunu Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la da görüşmesi bekleniyor.
Brüksel’deki zirve öncesinde konuşan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, vize serbestisi gibi konuların ancak Türkiye’nin göçmen trafiğini kayda değer ölçüde azaltmaya yardımcı olması halinde gündeme gelebileceğini vurguladı.

Tusk, zirve öncesinde liderlere yazdığı mektupta göçmen krizine yol açan coğrafyanın siyasi açıdan çok karmaşık bir dönemden geçtiğini ifade etti ve “Sadece tek bir örnek vermek gerekirse, Türkiye bizden Suriye’de bir güvenli bölgenin kurulması için yardım istiyor. Ancak Suriye krizine giderek artan ölçüde müdahil olan Rusya bu fikre tamamen karşı çıkıyor” dedi.
Tusk’ın mektubu şöyle devam ediyor:

“Kendimize somamız gereken soru, bugüne kadar aldığımız kararlar ve bundan sonra varacağımız fikir birlikleri yeni göçmen dalgalarını önlemeye yeterli olacak mı? sorusudur.”
BBC’nin Avrupa muhabiri Chris Morris, Türkiye’yle müzakerelerin zor olacağını ifade ederek “Konuştuğum bir üst düzey AB yetkilisi Ankara’yla ilişkiler hiçbir zaman dolambaçsız olmadığını, ancak bu sefer ortak noktada buluşmanın şart olduğunu ifade etti” diyor.

1466790cookie-checkMerkel: Türkiye’nin rolü kilit

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.