Merkel ve Bush sorunları görüştü

Başbakan Merkel, görüşmeden sonra Başkan Bush ile düzenlediği basın toplantısında, uluslararası sorunları ele aldıklarını belirtti. İran’a da geniş çaplı öneriler sunduklarını, ancak şu ana kadar bir cevap alamadıklarını kaydeden Merkel, “Diplomasi kapısı kapanmamıştır, ancak İran önerilerimizi kabul etmezse yeni yollar aranır” dedi.
Yeni yollarla neyi kastettiğine ilişkin soruya karşılık da Merkel, yeni yolla gelecekte atılacak adımları kastettiğini, bu konuda uluslararası camianın kararlı şekilde işbirliği yaptığını ifade ederek, “Uluslararası camianın bu konuda bölüneceğini düşünüyorsa İran yanılıyor” diye konuştu.

Merkel, Ortadoğu’da da barışın sağlanması için her şeyi yapacaklarını kaydederek, kaçırılan İsrailli askerlerin serbest bırakılmaları ve İsrail’e yönelik füze saldırılarına son verilmesi çağrısında bulundu.

Lübnan’ın bombalandığının hatırlatılması üzerine de Merkel, bölgede krizin neden başladığının unutulmaması gerektiğini belirterek, krizin İsrailli askerlerin kaçırılmasıyla başladığını söyledi.

Başkan Bush da İran ile çıkan krizin diplomatik yollardan çözülebileceğini, ancak bazı ülkelerde diplomasinin kendi ülkesinde olduğundan daha yavaş ilerlediğini belirterek, “Ancak oluşturduğumuz koalisyon güçlüdür ve İran, bunun dağılacağını düşünüyorsa yanılıyor” dedi.

İran’dan sadece verdiği sözlerde durmasını istediklerini ifade eden Bush, “İran’a birkaç hafta zamanınız var dedik. Herhalde anlamadılar. Biz de BM Güvenlik Konseyi’ne başvurduk. Şimdi karar vermek durumundalar. Biz bunu yapmazsak İran komşularını tehdit ettiğinde bizden neredeydiniz diye hesap sorarlar” diye konuştu.
Bush, İran’a yönelik yaptırımlarla ilgili soru üzerine de “Biz zaten yaptırımlar uyguluyoruz” dedi.
Bush, Ortadoğu’daki gerginliğin giderilmesi için sürekli şekilde bölgeyle temas halinde olduklarını belirterek, Ortadoğu’da iki devletli çözüm istediklerini, ancak teröristlerin masum insanları öldürerek bunun önlemeye çalıştıklarını kaydetti.

Bush, Lübnan’da demokrasinin güçlendirilmesi gerektiğini, bu konuda Suriye’nin de sorumluluğu bulunduğunu ve Hizbullah’ı desteklemekten vazgeçmesi gerektiğini de belirtti. Lübnan’ın bombalanmasının kendisini endişelendirip endişelendirmediği şeklindeki soruya karşılık da Bush, “Benim endişem Lübnan’daki demokrasinin zayıflaması. İsrail ile bu konuda da konuştuk. Ancak İsrail’in kendisini teröristlere karşı koruma hakkı var. Her ülkenin buna hakkı vardır” dedi.

Bush, bu akşam Stralsund kentinde Başbakan Merkel’in kendisini davet ettiği mangal partisine katılacak.

 


 

1132140cookie-checkMerkel ve Bush sorunları görüştü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.