Merkel ve Sarkozy’den Yunanistan’a destek

Kesintilerin mimarı olarak görülen ve eylemcilerin boy hedefi haline gelen Maliye Bakanı Yorgo Papakonstantinu, bu görevden alınıp çevre bakanlığına kaydırıldı. Maliye Bakanlığı görevine ise Savunma Bakanı Evangelos Venizelos getirildi.

Almanya ve Fransa liderleri ise krizin nasıl giderileceğini görüşmek üzere Berlin’de buluştu. Yunan hükümetinin tahvillerinin yüzde 55’i bulan bölümü iki ülkenin bankaları elinde toplanıyor. Bu nedenle iki ülke olası bir temerrüt (geri ödeyememe) durumunda en büyük darbeyi alacak.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy varolan ortamda kaybedecek vakit olmadığını söyleyerek Yunanistan için hazırlanan paketin en kısa zamanda onaylanması gerektiğini belirtti.

Avrupa’nın en büyük ekonomileri durumundaki iki ülkenin Yunanistan’ın borç yükünün nasıl hafifletileceği konusunda önerdikleri çözümler farklılık gösteriyordu.

Ancak Angela Merkel, görüşme ardından yaklaşan AB zirvesinde hızla çözüme ulaşılması için uzlaşmaya vardıklarını kaydetti.

Merkel, Yunanistan’ın borç vadelerinin uzatılmasını sağlayacak bir takas düzenlemesi halinde bankaların daha fazla fedakarlık yapması gerektiğine inanıyordu.

Liderlerin bugünkü görüşme ardından ise Paris ve Avrupa Merkez Bankası’nın önerdiği daha esnek bir formül üzerinde anlaştığı kaydediliyor.

Konu Pazar günü de euro bölgesi bakanlarınca da ele alınacak.

Her iki lider de Avrupa Merkez Bankası’nın desteğinin herhangi bir anlaşma için kilit önemde olduğunu vurguladı.

Kabus senaryosu

Yunanistan’ın borçlarını ödeyememesi sadece Yunan hükümeti ve ekonomisi açısından değil, euro’nun itibarı ve alacaklı durumdaki pek çok Avrupa bankası için bir kabus senaryosu olarak görülüyor.

İspanya’nın bugün düzenlediği tahvil ihalesi de endişeleri körükledi. Yatırımcılar İspanya’ya borç vermek için talep edilen faizi iyice yükseltti.

Ancak Merkel ve Sarkozy’nin uzlaşma işaretleri 2009 yılından bu yana çalkantılı bir seyir izleyen euro’nun son günlere göre değer kazanmasını sağladı.

Yunan tahvilleri ve aynı sepette değerlendirilen Akdeniz ülkelerinin tahvilleri için istenen faizler ise az da olsa geriledi.

Yunanistan’da kabinenin yenilenmesi ardından Yunan borsasında endeks yüzde 2 yükselirken banka hisselerinde değer artışı yüzde dördü buldu.

Başbakan Yorgo Papandreu kabinedeki düzenleme ile AB ve IMF’nin özelleştirme girişimlerine ve çalışma yasalarının esnekleştirilmesine direnen çevre ve çalışma bakanlarını görevden aldı.

Papandreu son kesinti paketine halktan yönelen tepkiler ışığında önce bir birlik hükümeti kurma fikrini gündeme getirdi, ancak bu girişime destek verilmemesi üzerine kabine üyelerini yenilemeye gitti.

Ekonominin dümeni Venizelos’ta

Sabah saatlerinde yapılan açıklamaya göre Maliye Bakanlığına, Savunma Bakanı Evangalos Venizelos atandı.

Aynı görev için daha önce Avrupa Merkez Bankası’nın eski başkan yardımcısı Lukas Papademos’un da adı geçiyordu.

Eski Yunan başbakanı ile sadece isim benzerliği olan bakan Venizelos, 2007 yılında PASOK liderliği için Papandreu’ya rakip olmuştu.

Aynı zamanda Başbakan Yardımcısı olarak görevlendirilen 54 yaşındaki Venizelos, 2004’teki Atina Olimpiyatları’nın hazırlıklarından da sorumluydu.

Başbakan Papandreu ayrıca dışişleri bakanlığına partinin daha önce Avrupa Parlamentosu’ndaki temsilcilerinden olan Stavros Lambrinidis’i getirdi.

Büyük bir borç yükü altında olan Yunanistan’ın geri ödemelerini yapabilmek için kaynağa ihtiyacı var.

Papandreu, Avrupa Birliği ve IMF’nin bu kaynağı sağlaması karşılığında ekonomide büyük kesintilere gitmek durumunda.

Yunanistan hükümetinin geçen yıldan bu yana uygulamaya koyduğu ücret ve ikramiye kesintileri, kamu harcamalarındaki sınırlamalar ve vergi artışları sendikaların tepkisini çekiyor.

Son planlar 28 milyar euro tutarında tasarruf edilmesi için yeni kesintiler ve vergi artışları öngörüyordu.

Onbinlerce eylemci Çarşamba günü bir kez daha genel greve giderek planları protesto etmişti. İki milletvekili de istifalarını açıkladı. (BBC)

1296380cookie-checkMerkel ve Sarkozy’den Yunanistan’a destek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.