Merkel: Yardım işe yaramayabilir

Merkel, Yunanistan’ın iflasının yaratacağı riskleri hesaplamanın güç olduğunu söyledi…

Almanya başbakanı, paketin işe yarayıp yaramayacağına dair bütün karamsarlığa rağmen, muhtemel fırsatların risklere ağır bastığını savundu.

Merkel’in partisinden bazı milletvekilleri mali yardıma karşı çıkıyordu. Fakat bu milletvekillerinin aleyhte oy kullanıp kullanmadıkları netlik kazanmadı.

Almanya Yunanistan’ı Mart ayı ortasında iflas etmekten kurtaracak 130 milyar euroluk mali yardıma en büyük katkıyı sağlayacak ülke.

Başbakan Merkel, pakete desteğin en büyük nedeninin, Yunanistan’da düzensiz bir iflasın yaratacağı sonuçların hesap edilememesi olduğunu da belirtti.

Alman parlamentosunun alt kanadı Bundestag’ın yardım paketine katkıyı engelleme yetkisi bulunuyordu.

Ancak, pakete Sosyal Demokratlar (SPD) ve Yeşiller’in de destek vermesi nedeniyle, oylamanın pozitif sonuçlanacağına dair güçlü bir beklenti vardı.

Kurtarma paketine inançsızlık

BBC’nin Berlin muhabiri, paketin bire karşı beşlik bir çoğunlukla kabul edilmesine rağmen, ülkede Yunanistan’ın borç krizinin çözülmesine yönelik mekanizmalara karşı büyük bir inançsızlık olduğunu söylüyor.

Almanya İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, Yunanistan’ın euro bölgesinden çıkması durumunda, borç krizinden çıkmak için daha güçlü bir konuma geleceğini söylemişti.

Der Spiegel’e konuşan Friedrich, “Yunanistan’ı eurodan atmaktan bahsetmiyorum. Fakat onları eurodan çıkmaya ikna edecek bazı teşviklerin gündeme getirilmesinden söz ediyorum” şeklinde konuşmuştu.

Almanya’nın en çok satan bulvar gazetesi Bild bugün “Stop” manşetiyle okurlarının karşısına çıkmış ve milletvekillerini kurtarma paketine karşı oy kullanmaya çağırmıştı.

Gazete, düzenlediği bir ankete katılanların yüzde 62’sinin kurtarma paketine karşı olduklarını duyurdu.

1333610cookie-checkMerkel: Yardım işe yaramayabilir

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.