Merkel’den mülteci ziyareti

Ziyaret, 20 Mart’ta AB ile Türkiye arasında varılan ve Avrupa’ya göçmen akınını kontrol altına almayı amaçlayan anlaşmaya dair ilerleme sağlamak amacıyla gerçekleştirildi.
Heyete Başbakan Ahmet Davutoğlu ve yanındaki hükümet yetkilileri eşlik etti.

Davutoğlu, Merkel, Tusk ve Timmermans, ziyaret sonrası bir ortak basın toplantısı düzenledi.

Liderlerden göçmen anlaşmasına övgü

Liderler açıklamalarında AB ile Türkiye arasında varılan, Avrupa kamuoyunda bazı kesimlerin eleştirmeyi sürdürdüğü göçmen anlaşmasının olumlu sonuçları olduğunu vurguladı.
Tusk, ziyaretle ilgili şunları söyledi:

“Bugünkü ziyaretimiz anlaşmamızın uygulanmasını izlenme ziyaretiydi. Artık sonuçlarını yavaş yavaş görüyoruz. Mart ayından bu zamana kadar gerçekten Ege’de yasadışı göçün azaldığını gördük.”

Timmermans, “Davutoğlu ve hükümeti, konuştuğumuz şartlara tamamen, harfiyen sadık kalmaktadır, aynen uygulamaktadır” diye konuştu.

Merkel ise konuşmasında bu ziyaretle, anlaşma ardından Türkiye’de neler yapıldığını görme fırsatı edindiklerini belirtti.

Vize muafiyeti açıklamaları

Liderler açıklamalarında vize muafiyeti konusunda gelinen aşamaya da değindi.

Donald Tusk, “Vize serbestliği konusunda çalışmaları hızlandırdık” dedi.

“Türkiye verdiği her sözü yerine getirmiştir” diyen Davutoğlu, konuşmasının devamında, “AB’nin de gerekli adımları atacağına dair güvenimi belirtmek isterim. En önemli husus geri kabul anlaşmasının devreye girmesiyle birlikte vize muafiyetinin de Haziran ayında devreye girmesidir” diye konuştu.

Bir gazetecinin vize muafiyetinin hedeflendiği tarihte hayata geçirilmemesi durumunda Türkiye’nin tavrının ne olacağının sorulması üzerine Davutoğlu şunları söyledi:

“Geri kabul anlaşması ancak vize muafiyetiyle sağlanır. Biz üzerimize düşeni yapacağız, AB’nin de üzerine düşeni yaparak hukuki süreci tamamlamasını bekliyoruz. Öyle bir durumda geri kabul anlaşması da devreye girmeyecektir.”

Merkel ise bu konudaki çalışmaların yoğun olarak sürdüğünü söyledi:

“Vize konusu haziran sonu itibariyle ele aldık. Türkiye’nin şartları yerine getirmesi gerekiyor. Bu konunun bazı yönlerini ele aldık.

“Komisyon 4 Mayıs’ta bir rapor sunacak. Bu konudaki anlaşmaya uyacağız. Bakanlıklarımız çok yakın çalışıyorlar. Endişe varsa ele almamız gerekiyor. Bir taraftan güvenliği sağlamak istiyoruz. Vize serbestliğini de sağlamak istiyoruz.”

‘Basın özgürlüğünü aramızda sürekli ele alıyoruz’

Bu arada bir gazetecinin görüşmede Türkiye’deki basın özgürlüğü konusunun ele alınıp alınmadığını sorması üzerine Merkel ve Davutoğlu bu konunun açık olarak aralarında konuşulduğunu belirtti.

Davutoğlu, “Ben de geçmişte köşe yazarı olarak bulundum, en önemli özgürlük fikir ve basın özgürlüğüdür. Türkiye’nin böyle bir şeyde problem yaşamasını arzu etmeyiz. Bunları da dostça aramızda paylaşırız” dedi.

Merkel ise, “Çok açık ve samimi bir şekilde ele alıyoruz. Burada hemen yüzde 100 hem fikir olmamız mümkün değil” dedi.

Merkel bu konuyu ele almalarının faydalı olduğunu belirtti.

Anlaşmanın birinci ayı

Türkiye ile AB arasındaki anlaşmanın birinci ayı geride kalmış durumda.

Anlaşma, 20 Mart’tan sonra yasadışı yollardan Yunanistan’a giden göçmenlerin, eğer iltica başvurusu yapmamışlarsa ya da başvuruları reddedilmişse Türkiye’ye gönderilmesini öngörüyor.

Geri gönderilen her göçmen içinse Avrupa Türkiye’den bir göçmen alıyor.

Anlaşmanın hayata geçmesi sonrasında yasadışı göçmen geçişlerinde azalma yaşandı.

AB Komisyonu’na göre Şubat ayında 58 bin olan bu sayı son bir ay içinde yaklaşık 7800’e düştü.

Ancak Uluslararası Göç Örgütü, son günlerde Yunanistan’a giden göçmenlerle ilgili resmi olmayan verilerin, sayının tekrar arttığını gösterdiğini söylüyor.
Ancak anlaşmanın öngördüğü bazı noktalarda yeterli ilerleme kaydedilebilmiş değil.

Sahada hala yeterli sayıda AB uzmanı bulunmadığı, ayrıca birçok AB ülkesinin de mültecilere kapılarını açma konusunda isteksiz davrandığı belirtiliyor.

AB Komisyonu Türkiye’den AB’ye göçmenlerin gönderilmesi sürecinin yavaş olduğunu belirtiyor.

Uluslarararası Af Örgütü ise Türkiye’nin Suriyeli göçmenleri ülkelerine gitmeye zorladığı iddia etmişti. Türkiye ise bu iddiayı yalanlıyor.

2.7 milyon mülteci

Türkiye’de halen 2,7 milyonun üzerinde kayıtlı Suriyeli mülteci yaşıyor. Bunların yalnızca 10’da biri mülteci kamplarında barınıyor.

Hükümet, Suriyeli mülteciler için 10 milyar doların üzerinde harcama yaptığını söylüyor.

AB, varılan anlaşma çerçevesinde Türkiye’ye dört yıl zarfında 6 milyar Euro yardımda bulunacağını belirtmişti. (BBC)

1485010cookie-checkMerkel’den mülteci ziyareti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.