Merkel’den vize açıklaması

Merkel, Türk-Alman Ekonomi Forumunda yaptığı konuşmada, ekonomik gelişmeler açsından var olan engelleri ortadan kaldırmak gerektiğini söyledi.

Angela Merkel, “Aynı zamanda çifte vergilendirme anlaşmasının yenilenmesi gerekiyor. Sayın Başbakan Erdoğan ile birlikte biz bu konuyu görüştük. Çok teknik bir konu bir taraftan baktığımızda, ama bu tabii ki olmadığı takdirde çok sayıda dezavantajı da var. Maliye bakanlarımızdan rica edeceğiz bu konudaki maddeleri ele almalarını, müzakere etmelerini. Tabii ki zorluk teşkil eden noktalar varsa, bunları tekrar birlikte ele almak gibi görüş birliğine vardık ki en geç önümüzdeki yıl itibariyle çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması sağlanabilsin” diye konuştu.

Diğer bir konunun da vize konusu olduğuna işaret eden Merkel, şunları kaydetti:

“AB ile ilgili tabii Türkiye’nin müzakere süreci çerçevesinde çok önemli olan bir konu, Türkiye’nin dış sınırları itibariyle güvenliği çok daha iyi bir şekilde temin edebilmesi. Çünkü Türkiye’nin birçok ülkeyle dış sınırı var. Burada göçmenler, mülteciler var. Önemli çabalar da tabii Türkiye tarafından sağlandı. Bunu da ben takdir ediyorum. Öbür taraftan tabii geri iade anlaşması çerçevesinde de bir düzenlemeye gitmemiz gerekiyor. Bunlar aslında pratikte hızlandırmamız gereken, yani ekonomi o kadar hızlı dinamik bir şekilde gelişiyor ki bunları da çözmemiz gerekiyor.
Müzakerenin ilerlemesiyle birlikte ikili olarak da neleri hızlandırabiliriz diye bakmamız lazım. Geri iade anlaşmasını sağladığımız takdirde İspanya ve İtalya’nın yapmış olduğunu da yapabiliriz. Yani vize konusundaki şartları özellikle iş adamları, öğrenciler ve sanatçılar için, ki burada İstanbul Kültür Başkenti tabii ki aynı zamanda, uzun süreli vizelerin verilmesi düzenlemesi tabii ki düşünülebilir. Hepimizin menfaati bu yönde.”

Merkel’in konuşmasında öne çıkan başlıklar şöyle:

• “Birbirimize güvenmek istiyoruz. Güvene dayalı ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz”
• “Türkiye ile almanya arasındaki ticaret, Türkiye’nin 27 AB üyesi ülkeyle olan toplam ticaretinin çeyreğini oluşturmaktadır. Bu, gerçekten çok özel bir ortaklık, bir stratejik model olacak bir partnerlik, Türkiye’nin AB’ye daha da yakınlaşması yolunda”
• “Enerji alanı, Türkiye’de önümüzdeki yıllarda,Türkiye’nin ekonomik büyümesiyle birlikte önemli bir konu olacaktır. Almanya bu alanda hem fikirleriyle hem fiilen de Türkiye’ye yardımcı, destek olmak ister”
• “Türkiye ile birlikte daha yapmamız gereken, yapacağımız çok iş var. Bu potansiyeli kullanmamız gerekiyor”

ERDOĞAN: ALMANYA DOĞAL BİR MÜTTEFİK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-Alman Ekonomi Forumunda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, Almanya’yı doğal bir müttefik olarak gördüğünü belirtti.

Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Dün Sayın Şansölye ile bunu da konuştuk. Bir stratejik model Türkiye ile Almanya arasında oluşturalım istiyoruz. Yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyini aramızda oluşturalım istiyoruz. Türkiye’nin AB üyeliğini en çok desteklemesi, en çok katkı vermesi gereken ülke olarak da biz Almanya’yı görüyoruz, Almanya’yı görmek istiyoruz. Nitekim, Almanya’nın dönem başkanlığında, hiçbir dönemde olmadığı şekilde üç fasıl o dönemde geçmiştir, çevre faslının geçtiği dönemde de yine Almanya’nın çok ciddi katkıları olduğunu vurgulamam lazım.”

MAYIS’TA RUSYA İLE VİZE KARARI ALIRIZ

Vize konusundaki gelişmelere de değinen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İtalya ve İspanya ile biz bu arada bir anlaşma yaptık. Bu da 5 yıllık çok giriş-çıkışlı vize. Bu vize, ticari vize, bu vize akademisyenlerle ilgili, öğrencilere yönelik, sanatçılara yönelik vize. Bir adım atalım dendi ve bu adımları onlarla attık. Mayıs ayında Ruslarla öyle zannediyorum ki aynen Suriye, Ürdün, Libya ile aldığımız vize kararı gibi bir vizeyi Rusya’yla da alacağımıza inanıyorum. Temenni ederim ki daha sonra Almanya ile de böyle bir vize kararını hep birlikte alırız. Bunlar tabii kaynaşmayı, dayanışmayı çok daha farklı bir yere taşıyacaktır. Schengen ülkeleri arasında olduğuna göre, Türkiye de Gümrük Birliği üyesi bir ülke olduğuna göre, Gümrük Birliği’nden hareketle bu tür bir adımı atabileceğimize inanıyorum.”

AYASOFYA VE SULTANAHMET’İ GEZDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camisini gezdi. Merkel, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile önce Ayasofya Müzesini gezdi.

AYAKKABISINI ÇIKARDI

Alman basını dışındaki gazetecilerin alınmadığı Sultanahmet Camisine ayakkabılarını çıkartarak, ancak başını örtmeden giren Merkel’e, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ve Cami İmamı Emrullah Hatipoğlu bilgi verdi.

ALMAN LİSESİNİ ZİYARET ETTİ

Merkel ve beraberindeki heyet, Özel Alman Lisesini ziyaret etti. Girişine ”Herzlich Willkommen-Hoş Geldiniz” yazılı pankart asılan okulun bahçesinde öğrenciler Merkel’i alkışlarla karşıladı. Merkel, Goethe Enstitüsü dil öğretmenleriyle bir süre görüştü, ardından Özel Alman Lisesi öğrencileri, mezunları ve öğretmenleriyle bir araya geldi.

BİRLİKTE KONSER DİNLEDİLER

Merkel ile Erdoğan, Essen ve İstanbul’un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmaları dolayısıyla Almanya’nın İstanbul Başkonsolosluğu’nda düzenlenen konseri dinledi.

Başbakan Erdoğan, buluşmanın gerçekleşmesinde katkısı olan Merkel’e teşekkür etti. Başkonsolosluk binasını çok iyi tanıyanlardan birisi olduğunu belirten Erdoğan’ın, “Çünkü doğup büyüdüğüm yer burası. Önünden çok gelip geçtim. Bu arada vize kuyruklarında çok bekledim. O günleri de hatırladım” sözleri salondan alkış aldı.

Konserde, soprano Anke Krabbe, basbariton Güneş Gürle, ney sanatçısı Cemal Öksüz ve piyanist Batuğhan Uzgören, Türk ve Alman bestecilerin eserlerini seslendirdi.

YUVARLAK MASA TOPLANTISI YAPILDI

Erdoğan ile Merkel, Türk ve Alman iş adamları ile her iki ülkenin sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katıldığı yuvarlak masa toplantısına başkanlık etti.

Toplantıya, Almanya’nın uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, Müstakil Sanayici ve İş İdamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Ömer Cihad Vardan ile aralarında Rona Yırcalı, Ahmet Çalık ve Ferit Şahenk’in da bulunduğu iş adamlarından oluşan yaklaşık 50 kişi katıldı.

Bu arada Almanya Başbakanı Angela Merkel, temaslarını tamamlayarak özel bir uçakla Türkiye’den ayrıldı.

1238740cookie-checkMerkel’den vize açıklaması

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.