Merkel’in başbakanlığına onay

Almanya Federal Parlamentosu, Bundestag, bugün yapılan oylama ile Hıristiyan Birlik partilerinin lideri Angela Merkel’i başbakan olarak seçti. Böylece Merkel, Almanya’nın ilk kadın başbakanı oldu.

Federal Parlamento’da Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler’in önerdiği isim olan Angela Merkel için gizli oylama yapıldı. Merkel’ın seçilmesi için, parlamontodaki toplam milletvekili sayısı olan 614 milletvekilinin yarısından bir fazlası, yani 308 oy gerekiyordu. Merkel, 397 oy alarak koltuğa oturmaya hak kazandı.

ANGELA MERKEL?
 
Angela Merkel, geleneksel olarak Katolik Batı Alman erkeklerin yönettiği Hıristiyan Demokrat Birlik Partisinin ilk Protestan Doğu Alman kadın lideri.
 
Merkel, aynı zamanda Alman siyasetinde ayakta kalmayı başaran tek Doğu Alman kökenli kadın siyasetçi. Merkel, 1954’te Batı Almanya’nın Hamburg kentinde doğdu.

Luteryen bir vaiz olan babası kızı henüz birkaç aylıkken Komünist Doğu Almanya’ya yerleşti. İki Almanya birleşene kadar da burada kaldı.
 
1978’de bir fizik doktorası aldı ve Doğu Berlin Bilim akademisinde çalışmalara başladı. 1989’da Doğu Almanya’daki demokrasi hareketinde en ön saflarda yer aldı.
 
Berlin Duvarı yıkıldıktan sonra kurulan yeni hükümette sözcü oldu. İki Almanya birleşmeden kısa bir süre önce de Hırıstiyan Demokrat Birlik Partisine üye oldu ve üç ay sonra Helmut Kohl kabinesinde kadın ve gençlikten sorumlu Bakan oldu.
 
Kohl’ün adeta kızı gibi sevdiği Merkel, CDU saflarında hızla yükseldi. Onu 2000’de parti liderliğine taşıyan ise CDU’nun karıştığı Suudi Arabistan’a tank satışı skandalıydı.
 
Soruşturma derinleştikçe Kohl ve yakın çevresinin bu rüşvet skandalına bulaştığı anlaşıldı. Merkel, Kohl’le bütün iplerini kopardı.
 
Schröder’in aksine Merkel’in medyayla arası hiç bir zaman çok iyi olmadı. Saç stili, soğuk görünüşü, kıyafet seçimi, Doğu kökenli olması sık sık alay ve eleştiri konusu yapıldı.
 
Kürtaj ve eşcinsel evlilikleri konusunda, muhafazakar partisini hayrete düşürecek kadar liberal bir siyasi anlayışı var. Hatta yıllardır birlikte yaşadığı bilimadamı Joachim Sauer’le parti içinden gelen eleştiri ve baskıları üzerine evlendi.

 

1118700cookie-checkMerkel’in başbakanlığına onay

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.