‘Merkel’in göçmen zirvesi gözboyama’

Almanya nüfusunun yüzde 20’ye yakını, çoğunluğu Türkler olmak üzere göçmenlerden oluşuyor. Hükümeti, Almanya’nın 80 milyonu aşan nüfusunun 15 milyonunun göçmen kökenli olduğunu düşünüyor. Bu göçmenlerin büyük bölümünü de Türkler oluşturuyor. İkinci, üçüncü kuşak göçmenlerin yüksek işsizlik hükümeti kaygılandırıyor. Ayrıca Almanya’da doğan göçmen çocuklarının dahi Almancayı yeterli ölçüde öğrenmemesi ayrıca kadın hakları gibi, toplumun temel kurllarının göçmenler arasında kabulü konusunda yaşanan sorunlar hükümeti endişelendiren gelişmeler arasında yer alıyor. Alman ZDF televizyonu tarafından yapılan kamuoyu son yoklamasına göre, Alman halkının yüzde 70’i, yabancıların topluma uyum sağlamak için çok az çaba harcadığı görüşünde.

Toplantıya aralarında göçmen gruplarının temsilcileri, ulusal ve yerel düzeydeki yöneticilerin de bulunduğu toplam 85 konuk davet edildi. Hükümet, bu toplantının ardından da yıl boyunca yapacağı çalışmalar sonunda bir entegrasyon planı hazırlayabilmeyi umuyor.

Halkın yüzde 34’ü yabancıların uyum konusunda çok az destek gördüğü, yüzde 29’u da uyum konusunda gereğinden fazla çaba harcandığına inanıyor.

Başbakan Merkel’in başlattığı girişim, artık muhafazakarların da Almanya’nın bir göç toplumu olduğunu kabul ettiğii ve bunun yarattığı sorunlara kalıcı çözümler aramaya çalışacağı yorumları yapılıyor. Başbakan Merkel, zirvenin ardından “Bir kapı açan tarihi bir girişim” olarak niteledi.

“GÖZ BOYAMADAN İBARET”

Almanya’dan BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan gazeteci Fulya Canşen, ilk kez federal bir hükümetin göçmenlerle ilgili konuları göçmenlerle tartıştığına dikkat çekti.

Canşen, muhafazakar siyasetçilerin çoğunun Almanya’nın bir göçmen ülkesi olduğunu kabul etmekte güçlük çektiğini, toplantının muhafazakar bir başbakan döneminde yapılmış olmasının ayrı bir önem taşıdığını belirtti.

Canşen, zirveye ilişkin niyetlerin de Almanya’da ciddi tartışmalar yaşattığını da aktarırken, özellikle muhafazakarlara şüpheyle bakan pek çok siyasetçi için ”zirve göz boyamadan ibaret” dedi.

Eleştiriler arasında zirve için yeterli ön hazırlık yapılmadığı iddiası da yer aldı. Muhafazakarlar zirveyi bir başlangıç olarak görse de, sosyal demokratlar zirveden umutlu olmadıklarını belirten açıklamalar yaptı. (BBC)

1132250cookie-check‘Merkel’in göçmen zirvesi gözboyama’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.