‘Müşerref artık ABD’ye yük’

Düşünce kuruluşu Uluslararası Kriz Grubu, eski başbakanlardan Benazir Butto’ya suikastla sarsılan Pakistan’da istikrar için, Devlet Başkanı Pervez Müşerref’in bir an önce istifa etmesi gerektiğini belirterek, ABD’ye “Müşerref’in artık ciddi bir yük haline geldiğini kabullenmesi” çağrısı yaptı.


Merkezi Brüksel’de bulunan Uluslararası Kriz Grubunun, “Butto cinayetinin ardından: Pakistan için çıkış yolu” başlıklı raporunda, 1999 yılındaki darbeyle iktidarı ele geçiren General Müşerref’in istifa etmemesi halinde ülkedeki tansiyonun daha da artacağı ve uluslararası toplumun “nükleer silahlara sahip Müslüman bir ülkenin köktencilerin kazanması muhtemel bir iç savaşa sürüklenmesi kabusuyla karşılaşacağı” uyarısında bulunuldu.

“Butto’nun öldürülmesi, askeri destekli Müşerref rejimiyle ılımlı çoğunluk arasındaki savaşı daha açık şekilde ortaya koymuştur” denilen raporda, sadece gerçek parlamenter demokrasiyle barışın sağlanabileceği ifade edildi.

Raporda, Uluslararası Kriz Grubunun Pakistan seçimlerinin 8 Ocaktan 18 Şubata ertelenmesine destek verdiği, fakat bunun özgür ve adil seçimler için yapıldığının gösterilmesi amacıyla yeni adımların atılması gerektiği bildirildi.

Uluslararı Kriz Grubu raporunda, bu adımlar arasında Devlet Başkanı Müşerref’in istifası, siyasi partilerin onaylayacağı yeni bir geçiş hükümetinin atanması, anayasanın ve yargı bağımsızlığına yeniden işlerlik kazandırılması ve uluslararası toplumun Butto suikastının belirlenmiş zaman aralığında bağımsız bir komisyonca soruşturulmasını desteklemesi sayıldı.

“İstikrarı sağlamada ve köktencilerin kazanımlarını geri almada suni destekle yaşayan, işinden ayrılmış, geniş halk kesimlerinin nefret ettiği bir general yerine, sadece demokrasinin en iyi şansı sunduğunu kabullenme zamanı geldi” denilen raporda, özellikle ABD’nin, Butto suikastının “suç ortağı olarak görülen” Müşerref’i, geçmişte olmuşsa bile “artık istikrar faktörü olarak görmek yerine, ciddi bir yük haline geldiğini kabullenmesi” istendi.

 

 

 


 

1164220cookie-check‘Müşerref artık ABD’ye yük’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.