Müşerref'in istifası Hindistan'ı kaygılandırdı

Müşerref döneminde Pakistan ile diplomatik ilişkiler bakımından en iyi dönemi yaşadığı belirtilen Hindistan, komşusunda zayıf bir sivil hükümetin güçlü ordu ve istihbarat servisi üzerinde Müşerref kadar sağlam bir denetim kuramayacağı endişesi taşıyor.

Hindistan Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, Reuters'a yaptığı açıklamada, Müşerref'in istifasının doğuracağı "boşluğun" sivil hükümet tarafından nasıl doldurulacağını belirtti ve "Sivil hükümetin radikal unsurları ne kadar kontrol edebileceğini ileride göreceğiz" dedi.
İki ülke arasında 2004 yılında başlayan barış sürecinin son aylarda sekteye uğradığı belirtiliyor.

Singapur'da yaşayan Hindistan dış politikası uzmanı C. Raja Mohan, "Hindistan Müşerref'i, son birkaç ayda yaşanan kaos ve bölünmeye karşı, kararlı ve ilişkiye girmeye istekli biri olarak görüyordu" dedi.

Güvenlik uzmanı ve Hindistan ordusunun eski subaylarından Ashok Mehta, "sivil hükümetin göreve başladığı mart ayında Müşerref'in yetkileri kısıtlandığı için, Pakistan gizli servisinin (ISI) özerkliğinin arttığını, Müşerref gidince ISI'nin belki daha da büyük bir özerklik kazanacağını" savundu.

Hindistan Ulusal Güvenlik Danışmanı M. K. Narayanan, geçen ay yaptığı bir açıklamada, Hindistan hükümetinin Müşerref'in görevden uzaklaşmasından duyduğu endişeyi açık biçimde ifade etti.

Narayanan, Singapur'da yayınlanan Straits Times gazetesine verdiği demeçte, "Hindistan açısından Müşerref'in Meclis tarafından azledilip edilmemesi önemli değil. Ancak bu büyük bir boşluk yaratacak ve bu boşluktan büyük endişe duyuyoruz. Çünkü bu boşluk radikal unsurlara istediklerini yapma özgürlüğü veriyor" dedi.

1176890cookie-checkMüşerref'in istifası Hindistan'ı kaygılandırdı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.