Mesut Yılmaz’dan Susurluk Raporu istenecek

Birinci Ergenekon davasının dünkü duruşmasında mahkeme heyeti, öğle arasını uzun tutarak saat 15.30’a dek sanık ve avukatlarının isteklerini değerlendirdi.

Daha sonra duruşmayı sürdüren mahkeme, sanık ve avukatların isteklerini aldıktan sonra duruşmaya ara verdi.

Yaklaşık 5.5 saatlik aranın ardından mahkeme heyetinin aldığı kararlar açıklandı.

Buna göre mahkeme heyeti, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz’a yazı yazılarak, kendisinde olduğu belirtilen Susurluk raporu ve eklerinin iade edilmek üzere istenmesine karar verdi.

Sanıklarının tutukluluklarının sürmesine karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 28 Eylül Pazartesi günü saat 09.30’a erteledi.

KAMERALAR MAHKEMEYE GÖNDERİLECEK

Mahkeme, 3 -17 mayıs 2006 tarihleri arasında Danıştay binasının güvenliğiyle ilgili kameraların, arızaları nedeniyle alınan cihazların arızalı olsa bile mahkemeye gönderilmesine karar verdi.

Mahkeme heyeti Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılarak 3-17 Mayıs 2006 tarihleri arasında Danıştay binasının güvenliğiyle ilgili kameraların, arızaları nedeniyle alınan cihazların arızalı olsa bile Oyak Savunma ve Güvenlik A.Ş’den temin edilerek mahkemeye gönderilmesini istedi.

Danıştay binasının çevresindeki kurum ve kuruluşlardan temin edilip kamera görüntülerinin incelenmesi için mahkeme hakimi Hüsnü Çalmuk’un naip hakim olarak tayinini uygun gören heyet, sanık Alparslan Arslan’a ait 34 BE 026 plakalı aracın 4-16 Mayıs 2006 arasındaki köprü ve otoban geçiş zamanının bildirilmesi için Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yazı yazılmasını ayrıca bu aracın kimin adına kayıtlı olduğunun ve gördüğü satışların tarihleriyle araştırılmasını kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, ilgili kuvvet komutanlıklarına da müzekkere yazılarak dosya kapsamında el konulan el bombaları ve mühimmatın tesliminden itibaren, birlik ve şahıs olarak tarihlerini belirtir şekilde zimmet silsilesinin, sarf edilmişse sarf raporunun ayrıntılı olarak bildirilmesini hükme bağladı.

SANIKLARA YENİ AVUKAT

Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik saldırılarla ilgili yargılanan sanıklara yeni avukat atanması için İstanbul Barosu’na yazı yazılmasını kararlaştıran heyet, avukat Metin Çetinbaş’ın talebi doğrultusunda Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu ve Güler Kömürcü Öztürk’ün yakalandıktan sonra haklarında yeni bir dinleme işlemi yapılıp yapılmadığının sorulmasını uygun gördü.

Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesine yönelik saldırılarla ilgili yargılanan sanıklar ile ana dosyada yargılanan sanıklar arasında menfaat çatışması bulunduğunu belirten mahkeme heyeti, dosyanın bazı sanıklarına baro tarafından atanan müdafiler dışında başka avukatların Danıştay ve Cumhuriyet Gazetesi saldırılarıyla ilgili yargılanan sanıklara atanması için İstanbul Barosu Başkanlığına yazı yazılmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti, yarım saatlik konuşma sınırlandırılmasının kaldırılması yönündeki talebi ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin uygulamalarını da dikkat alarak reddetti.

Mahkeme heyeti, Emekli Sandığı’na yazı yazılarak hakkında soruşturması devam eden Tuncay Güney’in sandıktan herhangi bir maaş alıp almadığı, alıyorsa hangi tarihten itibaren aldığı ve dayanağın ne olduğunun sorulmasını kararlaştırdı.

DANIŞTAY SALDIRISI İÇİN MAHKEMEDEN ARAŞTIRMA

Mahkeme Heyeti, Ankara Ulus semtinde faaliyet gösteren Selvi Otel yetkilisine müzekere yazılarak, otelin 15, 16 ve 17 Mayıs 2006 tarihlerine ait defter ve bilgisayar kayıtlarının celp edilmesini hükmetti.

Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne müzekkere yazılarak Osman Yıldırım, Alparslan Arslan, İsmail Sağır ve Erhan Timuroğlu’nun Selvi Oteli’nde veya Ankara’daki diğer otellerde 15, 16 ve 17 Mayıs 2006 tarihlerinde kalıp kalmadıklarına ilişkin otel yetkilileri tarafından bildirim yapılıp yapılmadığını sorulmasına karar verdi.

Mahkeme heyeti, Ankara Emniyet Müdürlüğünden ayrıca Ankara ve civar ilçelerinde ”Aksu” isminde otel olup olmadığını sorularak var ise 15, 16 ve 17 Mayıs 2006’ya ait defter ve bilgisayar kayıtlarını celp edilmesini istedi.

Mahkeme Heyeti sanık Oktay Yıldırım’ın talebiyle ilgili olarakta Adli Tıp Kurumu’na gönderilen bilgilerin akıbetinin sorulmasını, sanık Ümit Sayın’ın rahatsız olduğu ileri sürüldüğünden Silivri Devlet Hastanesi’ne sevkinin sağlanarak, sağlık durumunun raporla tespiti ile tedavisi için gerekli işlemin yapılmasını istedi.

1217220cookie-checkMesut Yılmaz’dan Susurluk Raporu istenecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.