Metal işçileri greve gidiyor

İşverenler Odası ile yaptığı toplu sözleşme görüşmelerinde, Metal İşçileri Sendikası işverenlerin ücret artış tekliflerinin enflasyon oranının bile altında olduğunu belirterek, kabul etmediler.

Metal İşçi Sendikası toplu sözleşme görüşmelerinde Kasım 2011 tarihinden geçerli olmak kaydıyla, işçi ücretlerine yüzde 5,56 talep ederken, işverenler ise yüzde 3,1 oranında zam verebileceklerini dile getirmişlerdi. İşverenler daha sonra bu tekliflerini yüzde 3,65’e çıkardılar.

Sendikacılar ise işverenlerin teklifinin ülkedeki enflasyon oranın yüzde bile altında olduğunu, yakıtın zamlanmasıyla her türlü zaruri ihtiyacın da pahalandığını belirterek teklifi kabul etmeyeceklerini açıkladıktan sonra, önümüzdeki haftadan itibaren süresiz greve gideceklerini duyurdular. Bunun habercisi olarak da metal işçileri 14 Ekim 2011 günü bazı metal işletmelerinde işi bırakarak, uyarı grevi yaptılar. 14 Ekim’de uyarı grevi yapılan Avusturya çapında Opel, Vöstalpine, MAN, BMW, Magna, Otis, Kone, Schindler, Bosch Thyssen Krupp gibi büyük metal işletmeleri oldu.

2011 ENFLASYONU %3.6

İşverenler bu grevin arkasında sadece ücret konusunu değil siyasi amacın da olduğunu dile getirirken, sendikalar aşamalı olarak eylem düzenleyeceklerini, bu eylemlerin sırasıyla işletmelerde işyeri toplantısı, uyarı grevi ve daha sonra ise süresiz greve gideceklerini ilan ettiler.

Avusturya’da metal işçileri en son Kasım 1986 yılında kısa süreli bir uyarı grevine gitmişler ve görüşmeler sonucunda ücret artışında anlaşmaya varılmış, haftalık çalışma saati ise 40 saatten 38,5 saate düşürülmüştü. 1986 yılından buyana Avusturyalı metal işçisinin haftalık normal çalışma süresi 38,5 olarak belirlenmiş oldu.

1986 yılındaki grevden önce ise 1962 yılında 200 000 metal işçisinin katılmış olduğu dört günlük grev olmuş, işçilerin lehine başarıyla sonuçlanmış.

1532490cookie-checkMetal işçileri greve gidiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.