Metro saldırısı bakkalları da vurdu

Türk İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) Gıda Sektör Başkanı ve medya ile ilişkilerden de sorumlu olan Gökyıldırım ile sektör ile ilgili son gelişmeleri Açık Gazete’ye anlattı.


Gökyıldırım, Londra’da meydana gelen saldırıların özellikle metro yanındaki bakkallarını dolayısıyla da Sweet World’un o bölgedeki dağıtımını olumsuz etkilediğini söyledi.
Başarılı işadamı şirket raporlarına dayanarak şu yorumu yaptı:


“Metro kullanımı hafta içinde yüzde 15, hafta sonunda da yüzde 30 azaldığı açıklandı. bunların ötesinde metroyu kullananalar oyalanmadan bir an önce metro yolculuklarının bitmesine uğraştığından olsa gerek çevre bakkallarındaki satışların yarı yarıya azaldığı rapor edildi. Ne yazık ki bizim de metro yakınlarındaki dağıtımlarımız doğru orantılı olarak düştü…”


‘HELAL PAZAR HEDEF OLMALI’


Londra’da gıda sektöründeki Türkiye kökenli şirketlerin geçen ay TBCCI’da bir araya gelerek sektörün sorunları ve geleceğini ele aldıklarını belirten işadamı şöyle konuştu:
“Birlikten güç doğar mantığı ile biraraya geldik. Yaklaşık 15 şirket toplantıya katıldı. Öncelikle yetişkin eleman sorunu gibi gündemdeki sorunlar ele alındı. Pazar sorunu konusunda da öngörüşme yapıldı. Türk bakkallarının bulunduğu pazarı İngiltere pazarı sayarsanız hiç bir yere varamazsınız… Pazarı büyütmek İngiliz bakkallarını da kapsamanız gerekir… 500 Türk bakkalının önemi büyük tabii ama öte yanda 8 bin İngiliz bakkalını da unutmamak gerekir. Toplantıda İngiltere’deki helal pazarına girilmesi gerektiğini savundum.”


Büyük toptancı zincirlerine Türk markalarını sokmaya başaran Gökyıldırım, dev şirketlerin arasında pazar payı açmanın kolay olmadığını belirterek şunları söyledi:


“İngiltere’de gıda sektöründeki arkadaşlarımıza dev market zincirlerine girmenin ya da girdikten sonra kalabilmenin hiç de kolay olmadığını söylemek istiyorum. TBCCI’da sektör olarak birlikte strateji saptayıp pazarı büyütmeliyiz. Bunun için öncelikle helâl pazarına girmeliyiz…”


‘EN BÜYÜK SORUN HAKSIZ REKABET’


İşadamı İngiltere’de sektörde haksız rekabetin de olduğundan şikayet ederek, “Bizim temsilcisi olduğumuz ürünler, hatta Tahtakale’de hiç tanınmamış ürünler bile kaçak olarak getiriliyor. Zaten bakkal raflarında yer de sınırlı… Kaçak ürünlerde kullanım tarihinin geçmesi gibi olası sorunlarda tüketiciye yardımcı olunamıyor tabii. Ayrıca haksız rekabetin vergisini ödeyen, ciddi yatıırmlara giren biz şirketleri de sıkıntıya soktuğu söylenebilir… Sektör olarak haksız rekabete karşı ortak tavır alınması ve önlenmesi gerektiğine inanıyorum…” dedi.


Türk bakkallarının çoğalmasına karşın pazarın büyümediğini bunun da dağıtımcılara ek bir yük getirdiğinden yakınan Oktay Gökyıldırım, TBCCI Gıda Sektörü’nün Eylül sonrasında tekrar biraraya gelerek ileriye dönük kararlar almaya çalışacağını söyledi.

783190cookie-checkMetro saldırısı bakkalları da vurdu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.