Mey İçki 1.5 milyar euroya İngilizlerin

Mey İçki’nin alınmasının Diageo’ya Türkiye pazarında hem geniş dağıtım ağı hem de büyük pazar payı kazandırması bekleniyor. İngiliz alkol devi tanınmış viski markası Johnnie Walker ve Smirnoff vodka ürünlerinin de sahibi durumunda.

Türkiye’de yaklaşık 50 bin perakende şubesi olan Mey İçki ise, ülkedeki toplam rakı satış hacminin yüzde 80’ine de sahip bulunuyor.

Şirketin CEO’su Paul Walsh satın alma duyurusunun yapıldığı açıklamada, “Türkiye güçlü büyüme performansıyla Diageo için cazip ve büyüyen bir pazar konumunda. Mey İçki’nin satın alınmasıyla alkollü içecek tarafında hızlı gelişim gösteren pazardaki konumumuz da dönüşüm gösterecek” ifadelerini kullandı.

ALTI YIL ÖNCE 292 MİLYON DOLARA SATILDI

Mey İçki, Tekel’in alkollü içecekler bölümünü 2004 yılında 292 milyon dolara satın almıştı. 2006 yılında ise ABD’li özel girişim sermayesi TPG Capital, Mey İçki’nin yüzde 90’ını yaklaşık 800 milyon dolara devralmıştı.

TPG Capital, geçtiğimiz günlerde Mey İçki’nin yüzde 25 oranında halka arz edileceğini de belirtmişti.

GÜMRÜK VERGİSİ SORUNU YAŞIYORDU

Diageo ve diğer dört yabancı alkollü içki üreticisi şirket, son altı yıldır Türkiye ile gümrük vergisi üzerinde anlaşmazlık yaşıyordu. Diageo, son altı aydır Türkiye’ye sevkiyat da gerçekleştiremiyordu.

Türk hükümeti, alkollü içecek üreten şirketlerden 2001 ile 2009 yılları arasında ödedikleri ithalat vergilerini artırmasını istemişti. Diageo’nun yıllık hesaplamalarına göre gümrük vergisi tutarının 160 milyon doları aşması bekleniyor. Ancak, son çıkan bir yasayla bu konudaki anlaşmazlığın çözüme doğru yaklaşması, şirketin Mey İçki’yi alma iştahını da artırdı.

Son 10 yıldır büyük çaplı satın alma gerçekleştirmeyen Diageo, yakın zamada gelişmekte olan ülkelerde pazarını genişletme yönünde adımlar atmaya başladı. Şirket, Çin’deki alkol tüketiminin neredeyse yarısının yapıldığı, ‘beyaz likör’ olarak da bilinen ‘baijiu’ üreticisi bir girişimde yer almıştı.

Diageo’nun yanı sıra, birçok Batılı şirket büyümekte olan piyasalara girmek için fırsat arıyor.

1281830cookie-checkMey İçki 1.5 milyar euroya İngilizlerin

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.