Meydan Sahnesi’nden: Berber hikayeleri

DAY MER Sanat ve Kültür Festivali’nin olduğu 6,7 ve 9 Eylül günleri saat 19’da DAY MER Asım Bezirci salonunda sergilenecek oyun Ekim ayında da seyircilerle buluşacak…


Celal Perk, Açık Gazete’ye gönderdiği açıklamada oyunu şöyle anlattı:


Tiyatro Boğaziçi’nin 2002-2003 sezonunda sergilediği bu oyunla, grubun eğitim çalışmasının seyircilerle paylaşılması hedeflenmiş. Oluşum sürecinde ortaya çıkan doğaçlamalar içerisinden ortak bir tema etrafında buluşabilecek olanlar seçilmiş ve metinler bu doğrultuda yeniden düzenlenmiş. Ancak bu düzenleme yapılırken, bunun bir oyunculuk eğitim çalışması olduğu da gözönüne alınarak, kurgu ya da sahneleme buluşlarından ziyade oyunculuğa vurgu yapılmış; oyuncuların doğaçlamalarla geliştirdikleri kompozisyonların mümkün olduğunca korunmasına özen gösterilmiş.


Bir Drama Hocası ve Oyuncu – Yönetmen olarak ben de, böyle bir çalışma yapabilmeyi diliyordum. Hele ki Day-Mer Kültür ve Sanat Festivali’nde daha önce sergilediğimiz ve bir yazar tarafınca yazılmış olan Töre ve Rumuz Goncagül oyunlarından sonra, öğrenciler tarafından oluşturulmuş bir doğaçlama oyun sergilemek önemliydi… Fakat bildiğiniz üzere her şey imkan ve olanaklarla sınırlı; öğrencilerim çalışan insanlar ve kurslara ancak haftada bir gün devam edebiliyorlar. Bu nedenle kapsamlı bir doğaçlama, deneysel bir oyun için öncelikli olarak ihtiyaç duyulan zaman ve uzun soluklu çalışma düzeni ne yazık ki mümkün olamıyor. Tam da bu açıdan Berber Hikayeleri, sonuçta kısmi olarak bu dileğimi gerçekleştirme olanağı verdi. Doğaçlamaya dayandığı için, ben de -dramatik yapıyı bozmamaya gayret ederek- yeni durumlar ve kişiler yaratıp ekleyerek oyunun yazımına kendimce “katkıda” bulunmaktan da çekinmedim. Elbette sonuçtaki sorumluluğum baki.


Fakat oyun seçimimizde tek ölçüt bu olmadı tabi; grupça okuduğumuz oyunlar arasında en çok beğenilen oyun olması ve elbette ele alınan “derdin” ne olduğu da önemliydi. Oyunda, yaşanan depremden ekonomik krize, kültürel erozyona, sanat alanında yaşanan deformasyona kadar her şey, aidiyed duygusu merkezinde irdeleniyor. Anlatılan ve zaman zaman içiçe geçen dört farklı hikaye, görsel-işitsel medyanın bombardımanı altında günden güne yokolan meddah/anlatı geleneğimizin yaşamaya devam ettiği belki de son mekanlardan birisinde, bir berber dükkanında, Ustura Aziz’in dükkanında kesişiyor. Tesadüf eseri dükkana gelen bir müşteri, bir TV dizi senaristi, bu berber dükkanının puslu aynasından süzülen hikayeleri dinler. Hayatı bir Sit-Com, Televole mantığı içerisinde algılamaya alışmış günümüz toplumu, bu şiddet saçmalıkları yazarının şahsında, Aziz’in mütevazı meddah gösterisi ile bir çatışma içerisine girer. Oyun, yozlaşmış medyaya karşı meddahı, çürüyen bir pop kültüre karşı halkın günlük yaşamını ve değerlerini öne çıkarıyor.


Meddah yaşadığı dönemin toplumuna bakar, insanlarda gözlediğini, eleştirel-mizahi bir dille gene insanlara yansıtır. Berber Hikayeleri’nde dün ile bugünü birbirine bağlama tutumu; bugünün yaygın Televole kültürüne karşı önemli bir sentezi de beraberinde getiriyor. Bu anlamda sahnede bir elinde asa, bir elinde mendil bir anlatıcı yok; oyundaki durumlar, meddahı bugüne; bugünün kentine getiriyor. Kısaca oyunda yapılan meddahı bugün sergilemek değil; meddahın yaptığını, üstelik kolektif olarak, bugün yapmak olmuş. Geleneksel olan biçim, bugünkü toplumda kendini yeniden var ediyor. Eleştiri, genç-yaşlı, okumuş-okumamış ayrımı yapmadan bugünün toplumuna… Ustura Aziz’in de dediği gibi:


‘Değil mi ki aynı yaş tahtaya basıyoruz hepimiz,
Birbirimize tutunabilir, birbirimizi tutabilirsek ne ala…
Yok iteklersek birbirimizi,
Sen düş de ben kalayım diye ayakta,
Hepimizin dibi boyladığının resmidir…
İşte bu da böyle mütevazı bir kıssa:
Kafasının iki yanında
Berber makasından kurtulan bi çift kulağı kalana.
Sürç-i lisan edip arada biraz zırvaladı isek affola…”


BERBER HiKAYELERi
Oyun – 2 Perde
Yazan : Tiyatro Boğaziçi Oyuncuları – Celal Perk*
Yöneten : Celal PERK
Oyun Asistanı: Songül ULUDAĞ
Dekor Realizasyonu: Kamber TÜRKMEN
Işık ve Efekt: Oktay CİNPOLAT – Afiş Tasarım: Selçuk ÖZİŞ


OYUNCULAR   (Sahneye giriş sırasıyla)
İSA ORMAN
REFİKA BAKIR
RIZA KESKİN
BİRSEM TİLKİ
ÖZGÜR AKTAŞ
OKTAY ŞAHBAZ
ZÜLFİYE CİNPOLAT
AYSEL BULUT
NURAY ŞAHİN
VEYSEL DAĞDELEN
RAHİME SİMPSON
AYNUR KELEŞ
EROL GİLGİL
EFE KURTLUOĞLU
SEVTAP IŞIK
DOĞU COŞGUN


OYUN GÜNLERİ:
6 Temmuz Çarşamba – Saat 19.00 pm
 7 Temmuz Perşembe – Saat 19.00 pm
9 Temmuz Cumartesi – Saat 19.00 pm


YER: ASIM BEZİRCİ SALONU (TEL: 020 72758440- 07947884202)

781140cookie-checkMeydan Sahnesi’nden: Berber hikayeleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.