Meyhanedeki dahi: John Britton

Çalışamayacak hale gelip işten ayrıldığında elinde birkaç altın vardı.                        
                          
John Britton’u n yaşamı ilginçtir.  Bir  şarap mahzeninde sarhoşların arasında şişelere içki doldurarak günlerini geçiren bir çocuğu iyi bir yaşamın beklemediğini hepimiz söyleyebiliriz. Ama her zaman yaşam böyle değil işte, bazen o ortamlardan çok mükemmel insanlar yetişebiliyor.  John Britton İngiltere’de 80 den fazla kitap yazdı. Sizlere anlattığım İngiltere’nin Milli karakterleri arasina girmeyi başardı.


O; The Beauties of England eserinin sahibi, kötü ve zor bir yaşamın içinden çıktı.  John Britton  yoksulluk kokan bir  evde dünyaya geldi. Doğduğu yere kulübe demek daha doğru olur. Küçük bebeğin yaşamını sürdüreceği ev  Kingston’daydı.  Babasının işleri hiç yolunda gitmiyordu.  Kötü yaşam zavallı babanın  akıl hastası olmasına neden oldu. Britton çok arzu etmesine rağmen okula ! gitme olanağını bulamadı. Bir süre sonra da zaten babasını kaybedip sarhoş amcanın eline kaldı. Clerkenwell’de meyhanecilik yapan amcası ona meyhanede iş verdi. Meyhanede  sağlığı bozulana kadar çalıştı. Çalışamayacak hale gelip işten ayrıldığında elinde birkaç altın vardı.


Onunla ne yapabileceğini düşünmeye başladı. Sefil ve parasızdı. Yedi yıl daha tam bir sefalet çekti. Az kazanmasına rağmen okumaktan vazgeçmedi, yorganının altında ısınırken, eline geçirdiği kitapları okuyordu. Kilercilik işi  yaşamına bir ilerleme getirmemişti. Maaşının biraz artması yetmiyordu.


Parasız pulsuz, ayakkabısız giysisiz   Londra’ya geldi. Orada ayni işte çalışmaya başladı. Para kazanan bir kilerci olmak için, günde on sekiz saat çalışıyordu. Yer altında mahzenlerde çok okuyan bir kilerci düşünün… Yazı yazmayı ve anlamayı ilerlettiği için, yeni bir iş buldu; bir avukatla çalışmaya başladı. Birkaç avukat yazıhanesi değiştirdi, ama avukatlarla çalışmaktan vazgeçmedi.  Yazıhanedeki kitaplar bitince iş değiştiriyordu. Sonunda başardı; otuz yaşına gelmeden;  “Pizarro’nun Cüretkar Serserilikleri” isimli ilk kitabını bastırdı. Elli seneden fazla yazdı, okudu. 14 ciltlik eseri “The Cathedral Antiquities of England”  şaheserini yarattı. Bu eser onun anıtı oldu



YAZARIN DİĞER ÇALIŞMALARI İÇİN: www.filiztosyali.com

684330cookie-checkMeyhanedeki dahi: John Britton

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.