Meyve sularının gizemli dünyası

2500 öğrenci fen deneyleri ile öğrendi, meyve suları ile eğlendi.

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) ve Mad Science-Educa işbirliği, Kartal Belediyesi ve Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü desteği ile “Meyve Sularının Gizemli Dünyası” adı altında eğlendirici bir bilim gösterisi tasarladı! Bilimsel alt yapısı Mad Science tarafından hazırlanan, Kanada’da yaratılan ve özellikle ilköğretim öğrencilerine fen bilimlerini keyifli bir şekilde aktarmayı amaçlayan gösteri, geçtiğimiz hafta Uğur Mumcu YKYM Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Her gün birer saatlik iki gösteri sahneye koyan uzman eğitmenler, 2500’e yakın ilköğretim öğrencisi ile buluştu…

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED), Mad Science – Educa işbirliğinde tasarlanan ve ‘sihirli tencerenin mahareti ile bilim arasındaki fark’, ‘meyve suyu bulutlarının dansı’ ve ‘meyvotermik enerji reaksiyonları’ gibi bilimsel deneyleri kapsayan “Meyve Sularının Gizemli Dünyası” gösterisini ilk olarak Kartal İlçesi’nde görücüye çıkardı. Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kartal Belediyesi tarafından desteklenen etkinlik bir hafta sürdü. Fen bilimlerine ılımlı bir yaklaşımı aşılamak ve meyve sularının bilinçli tüketimi konusunda farkındalık kazandırmak amacıyla yola çıkılan proje, Kanadalı bilim adamları tarafından kurulan Mad Science uzmanlarınca hazırlandı.

Bilinçli çocuklar için…
Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz ‘ün özel desteğiyle, Kartal İlçesi kapsamında yer alan ilköğretim okullarından 1. – 6. sınıf öğrencilerinin özel olarak davet edilerek dahil edildiği “Meyve Sularının Gizemli Dünyası” gösterilerinde çocuklar, meyve sularının bilinçli tüketimi konusunda bilgilendirildiler. Kartal Belediyesi Kültür Müdürü Ayhan Taş gösterilerin kapanış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Belediyemiz, nesillerin kendini yeniledikçe sağlık bilinciyle daha da ileriye gitmesi için sporu ve eğitimi teşvik amaçlı faaliyetlere destek veriyor ve bizzat bu aktiviteleri düzenliyor. Bu nedenledir ki belediyemiz, söz konusu hedefimizle örtüşen ‘Meyve Sularının Gizemli Dünyası’ projesini canı gönülden desteklemiştir. Sağlık konusunda çocuklara erken yaşta eğlenceli bir şekilde bilinç kazandırmak açısından oldukça yararlı olan bu tür projelerin takipçisi ve uygulayıcısı olmayı sürdüreceğiz .”

‘Meyve Sularının Gizemli Dünyası’ gösterisi için söz konusu kurumların bir araya gelmelerine önayak olan MEYED Genel Sekreteri Ebru Akdağ ise ilköğretim çağındaki çocukların eğitiminde, sağlıklı beslenme bilincinin büyük önemi olduğuna dikkat çekerek ekledi:
“Türk meyve suyu sektörünü ve üretici firmalarını, markalarını temsil eden bir dernek olarak bizler, sadece sektörün büyümesi ve ekonominin gelişmesi için değil, tüketicinin bilinçlenmesi için de oldukça önemli adımlar attığımıza inanıyoruz. 2009 yılında başlattığımız ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenen ‘Ya 5 meyve ye ya suyunu iç’ kampanyamızın bir fazını oluşturan “Meyve Sularının Gizemli Dünyası” projemizde de bu toplumsal sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Çocuklarımızı eğlendirirken bilgilendirmek konusunda Mad Science eğitmenleri ile de aynı çizgide duruyoruz. Buluştuğumuz bu noktada, öğrencilerimizi hem şaşırtmayı, hem bilimin farklı bir dünyasının kapılarını onlara aralamayı hem de her içeceğin bir meyve oranı etiketi olduğunu anlatmayı ve sağlıklı beslenme ilişkisine yönelik bilgi sahibi olmalarını, hatta yeri gelirse ebeveynlerini bile bu konuda uyarmalarını sağlamayı hedefledik.”

Akdağ, sağlık bilincine sahip olan bir kuşak yaratmayı temel amaç edindiklerine değinerek, önümüzdeki yıl da bu projenin devamı yolunda çalışmalara başladıklarını da ayrıca ifade etti.

MEYED hakkında
1993 yılında kurulan Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) bünyesinde 43 üye firma bulunmaktadır. Sektördeki firmaların tümünü aynı çatı altında birleştiren MEYED, 1997 yılından bu yana Uluslararası Meyve Suyu Üreticileri Federasyonu (IFU) ve 2005 yılından bu yana Avrupa Meyve Suyu Birliği’nin (AIJN) üyesi. Derneğin başlıca amaçları; meyve suyu kavramını kamuoyuna doğru tanıtmak, sektör içi işbirliğini geliştirmek, firmalar arasındaki bilgi değişimini hızlandırmak, konu ile ilgili araştırmaları desteklemek, kamuoyunu ve ilgili kuruluşları meyve suyu faydaları konusunda bilgilendirmektir.

Mad Science – Educa hakkında
Educa Eğitim ve Animasyon Hizm. Ltd. Şti.’nin İstanbul ili genelindeki devlet okul öncesi ve ilköğretim okullarındaki öğrencilere yönelik “Eğlenceli Fen Bilimleri Etkinlik Sunumu” düzenlemesi T.C. İstanbul Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 26/12/2008 tarihli oluru ile uygun görülmüştür. Mad Science’ın misyonu, çocukların eğlenceli, etkileşimli, uygulamalı ve eğitsel etkinlik programlarıyla hayal gücünü ve merakını ateşleyerek, fen biliminin gerçekte ne olduğu ve yaşadığımız dünyayı nasıl etkilendiğinin öğretilmesine katkıda bulunmaktır.

752090cookie-checkMeyve sularının gizemli dünyası

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.