Milletvekilleri bugün yemin edecek…

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, milletvekillerinin yemin törenine katılmayacak.


Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile kuvvet komutanlarının da yemin törenine katılması beklenmiyor.
23. Dönem 1. Yasama Yılının başlaması dolayısıyla yarın, geçici TBMM Başkanı Şükrü Elekdağ başkanlığında geçici katip üyeler, milletvekilleri ve Meclis bürokratları, Atatürk Anıtı’na saat 14.00’de çelenk koyacak. Saygı duruşunun ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, saat 15.00’de Genel Kurul toplanacak.


Yeni yasama yılının ilk birleşiminin birinci oturumu, en yaşlı üye sıfatıyla, 83 yaşındaki CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ başkanlığında açılacak.


İlk birleşimde milletvekilleri, seçim çevresi, soyadı ve adlarının alfabe sırasına göre yemin edecek.


YEMİNDEN SONRA, SEÇİMLER


Milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde TBMM Başkanlığı için adaylık başvuruları yapılacak; ikinci 5 günlük sürede ise seçimler gerçekleştirilecek. 


Meclis Başkanı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte 2’sinin oyu, üçüncü oylamada salt çoğunluk aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilmiş olacak.


EN KISA YASAMA YILI


Milletvekillerinin yemin etmesiyle göreve başlayacak olan 23. Dönem Parlamentosu, bazı ilginçliklere de sahne olacak.
22 Temmuz seçimlerinin ardından oluşan 23. Dönem Parlamentosu’nun 1. yasama yılı, 1 Ekim’e kadar sürecek.
Önce Meclis Başkanının seçimi, ardından Başkanlık Divanı oluşumu ve Cumhurbaşkanı seçimi ile 60. Hükümet’in program ve güven oylamasının yapılmasının ardından tatile girmesi beklenen Meclis, 2. yasama yılının başlayacağı 1 Ekim’e kadar sadece 2 ay çalışmış olacak.


TBMM İçtüzüğüne göre, Meclis başkanlığı için bir yasama döneminde iki kez seçim yapılıyor. İlk seçilenin görev süresi 2, ikinci devre için seçilenin görev süresi ise 3 yasama yılı oluyor. Bu nedenle, yeni seçilecek Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı, sadece 1 yıl 2 ay görevde bulunacak. Daha sonraki dönem ise 3 yıldan daha uzun sürecek.



 


 

1046410cookie-checkMilletvekilleri bugün yemin edecek…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.