Milli Park’a 5 yıldızlı otel tepkisi

Topluluk Genel Sekreteri Soner Oruç, Bakan Eroğlu’na seslenerek, kara akbaba dahil çok sayıda bitki ve canlı türüne ev sahipliği yapan alanda inşa edilen otelin durdurulmasını istedi.

‘2-B YAĞMASINI DURDURUN’

ODTÜ Kuş Gözlem Topluluğu (OKGT) üyeleri, geçtğimiz hafta Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı’na yaptıkları arazi çalışması sırasında gördükleri manzara karşısında hayrete düştüler. Milli parkın ziyaretçi merkezini geçince yükselen dev duvarlar ve tellerle çevrili arazilerin yeni bir 5 yıldızlı otel inşaatına ait olduğunu öğrenen topluluk üyeleri, yazılı bir açıklama yaparak gelişmeye tepki gösterdiler. OKGT Genel Sekreteri Soner Oruç imzasıyla yapılan açıklamada, “tüm yurttaşlarımızı 2-B uygulaması ile yaratılacak olan yağma ve talana dur demeye, doğal kaynaklarımıza sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi.

49 YILLIĞINA KİRALANDI

Orta Anadolu’nun son bakir ormanları olan ve içlerinde dünyada yalnızca bu bölgede yaşayan nesli tehlikedeki ‘’kara akbabaların’ da bulunduğu yüzlerce canlı ve bitki türüne ev sahipliği yapan koruma sahasının şantiyeye dönmesi üzerine yapılan açıklamada, “Yıllardır milli parkın tam ortasında doğal manzarayı bozan ve de yaban hayattan büyük bir pay kapmış ‘Patalya Otel’den sonra şimdi de, binlerce metrekare ormanlık alanı tıraşlayarak ‘Çam otel’ adında yeni bir otelin inşaatı sürüyor. Sözde, orman vasfını yitirmiş arazilerin satışını konu alan 2-B arazilerinin 49 yıllığına kiralanmasına dayandırılarak yapılan bu otel inşaatı, orman alanlarımızın parası olan herkese istenildiği gibi satılabileceğinin en somut göstergesidir. Son iki yılda Koruma alanlarının statüleri üzerinde yapılan yasal düzenlemelerle her türlü yağmaya açılan doğa koruma alanlarımızın geleceği bizleri endişelendirmektedir” denildi.

BAKAN EROĞLU’NA ‘OTEL İNŞAATI DURDURULSUN’ ÇAĞRISI

Binlerce yıldır doğallığını koruduğu belirtilen alanın, başta Kızılcahamam ve civar köylerdeki vatandaşlar olmak üzere Ankara halkına maddi ve manevi faydalar sağladığının altı çizilen açıklamada, “haftasonlarında ailelerimizle nefes alabildiğimiz yegane orman alanı olan Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı’nda, ‘yatırım yapılıyor, iş olanakları yaratılıyor görünümündeki’ kamu yararını hiçe sayan bu yağma planlarının, birkaç kişiyi zengin etmekten ve doğal alanlarımızı talan etmekten başka bir amacı olmadığı kanaatindeyiz. ODTÜ Kuş Gözlem Topluluğu olarak, başta Orman ve Su İşleri bakanı Sn. Veysel Eroğlu olmak üzere, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürü Sn. Yaşar Dostbil’i ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 14. maddesinde yer alan aşağıdaki koruma ve planlama ilkelerine riayet edilmesi konusunda gereğini yapmaya, vakit kaybetmeden ‘Çam oteli’ inşaatını durdurmaya ve alanın eski doğal haline getirilerek kamuoyunu biran önce aydınlatmaya çağırıyoruz” ifadelerine yer verildi.

YASA NE DİYOR?

1983 yılında yürürlüğe giren 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu’nun ‘koruma ve yasaklar’ bölümünü belirleyen 14. maddesi, “Bu Kanun kapsamına giren yerlerde; a) Tabii ve ekolojik denge ve tabii ekosistem değeri bozulamaz, b) Yaban hayatı tahrip edilemez, c) Bu sahaların özelliklerinin kaybolmasına veya değiştirilmesine sebep olan veya olabilecek her türlü müdahaleler ile toprak, su ve hava kirlenmesi ve benzeri çevre sorunları yaratacak iş ve işlemler yapılamaz, d) Tabii dengeyi bozacak her türlü orman ürünleri üretimi, avlanma ve otlatma yapılamaz, e) Onaylanmış planlarda belirtilen yapı ve tesisler ve Genelkurmay Başkanlığınca ihtiyaç duyulacak savunma sistemi için gerekli tesisler dışında kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk bulunmadıkça her ne suretle olursa olsun hiçbir yapı ve tesis kurulamaz ve işletilemez veya bu alanlarda var olan yerleşim sahaları dışında iskan yapılamaz.” hükümlerini getiriyor.

1532640cookie-checkMilli Park’a 5 yıldızlı otel tepkisi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.