‘Milliyetçi avukatlar hükümeti utandırdı’

The Financial Times, “AB umudu, Türkiye’yi yasa değişikliğine zorluyor” başlıklı yazısında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün, Türklüğe hakareti kapsayan TCK’nin 301’nci tartışmalı maddesinin değişebileceği sinyallerini verdiğini ve AB’nin de Türkiye’deki düşünce özgürlüğünü mercek altında tuttuğunu belirtti.


Türkiye’deki bazı milliyetçi avukatların Orhan Pamuk’un da aralarında bulunduğu yazarları dava ederek hükümeti zaten utandırdığını öne süren The Financial Times, “Şimdi aynı avukatlarca Hollanda milletvekili ve Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk hakkında ‘TSK, PKK ile savaşmayı seviyor’ dediği savıyla suç duyurusunda bulundu. Cumhuriyet Savcılığı Türkiye’nin AB üyeliğini savunan Lagendijk hakkında da takipsizlik kararı vermesinin umululuyor” diye yazdı.


Gül’ün Türkiye’deki bir televizyon kanalına verdiği demeçten alıntı yapan The Financial Times, Türkiye’de hükümetin yürürlükteki yasanın yeniden düzenlenme ihtiyacını duyulduğunu aktardı. Gazete, Gül’ün ülkedeki insan hakları kayıtlarının ve TCK 301’nci maddesininin mercek altında tutulduğunun farkında olduğunu vurgulayarak, Dışişleri Bakanı’nın “Demokrasi ve insan hakları konusunda AB standrartlarına uymaya çalışıyoruz” sözlerine yer verdi.


AB’nin 25 üyesinin kulübün genişlemesine soğuk baktığını vurgulayan gazete, Türkiye’nin bunun farkında olduğunu üyelik için giderek artan baskıları göğüslemeye çalışacağını öne sürdü.


AB’NİN GENİŞLEMESİ ZORLAŞIYOR


The Financial Times, tam üyelik yolundaki Romanya ve Bulgaristan’ın da rüşvet ve yolsuzluk sorununu çözmediği süreçte tam üyelik tarihi olan 2007’nin uzatılabileceği öngörüsünde de bulundu. Gazete Fransa ve Hollanda’da AB Anayasası’na bu yıl “Hayır” denildiğini hatırlatan gazete, 20 Aralık Eurobarometer araştırmasına göre 2004’te AB’ye katılan eski SSCB üyesi 10 ülkeye karşı AB üyesi vatandaşlarının ancak yüzde 49’unun onay verdiğini aktardı.


1 Ocak 2006’dan başlayan Avusturya’nın dönem başkanlığında AB’nin genişlemesinin tartışılacağını yazan gazete, “Bu dönemde Romanya ve Bulgaristan’ın üyelik tarihleri oylanacak, ayrıca Hırvatistan ve Türkiye’nin üyelikteki bir sonraki adımları saptanacak” diye yazdı.


Yeni dönem başkanı olacak Avusturya’nın masaya gelecek olan Türkiye’nin AB üyeliğindeki ayrıntılarda çok titiz olduğunu belirten The Financial Times, “Viyana, Türkiye’nin AB’ye tam üyelik dışındaki alternatiflere hazır olması gerektiğini önerdi” diye belirtti. Gazete, Türkiye’nin AB yolundaki işinin zor olduğunu; AB üyesi 25 ülkenin 35 bölümlük üyelik prosedürünü masaya yatıracağını aktardı.

http://news.ft.com/cms/s/8b2ce5a8-7897-11da-a356-0000779e2340.html

1027400cookie-check‘Milliyetçi avukatlar hükümeti utandırdı’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.